Prostat Nerede Bulunur?

Prostat Nerede Bulunur? Ne İşe Yarar?
İçindekiler

Prostat nerede bulunur? Prostat vücutta nerede bulunur? Prostat, kendisi çok büyük bir organ olmasa da erkeklerde prostat büyümesi, prostat iltihabı ve prostat kanseri gibi birçok sağlık sorununa neden olur.

Prostat sadece erkeklerde bulunan, kadınlarda olmayan bir organdır. Prostat, kadınlardaki memenin karşılığı gibi düşünülebilir. Vücutta idrar kesesinin hemen altında ve kalın bağırsağın son kısmı olan ve rektum adı verilen bağırsak kısmının hemen önünde yer alır. Prostat, yaklaşık 20 gram ağırlığında, kestane şeklinde ve bir ceviz büyüklüğünde olan bezidir.

Üretra adı verilen idrar kanalı prostat bezinin tam ortasından geçerek dışa açılır. Prostatın içinde yaklaşık 30-50 adet bez ve bunlara ait kanallar bulunmaktadır. Prostat bezinin %30’u kaslardan, %70’i ise bezlerden oluşmaktadır. Prostat tam olarak yuvarlak değil hafif ovoid şekillidir. Ön, arka ve yan yüzlere sahiptir.  Prostatın etrafı bir kapsül ile çevrilidir. Kapsülün etrafında ise bol miktarda toplar damarlar bulunmaktadır.

Prostat Nerede Bulunur?

Prostat cinsel ilişki esnasında idrar torbasının ağzının kapanmasına yardımcı olur ve böylece meninin idrar torbasına kaçmasını önler ve dışarı fışkırmasını sağlar. Prostat, idrar kesesinin (mesane) hemen altında bulur. Prostat bezini bir koni gibi düşünecek olursak, uç kısmı ürogenital diyaframın (idrar tutmaya yarayan kaslar) üstünde, tabanı ise mesane boynunda yer almaktadır. Prostat bezi, arka, ön ve iki yan olmak üzere 4 yüzeye sahiptir. Arka yüzeyi, hemen rektumun önünde bulunur. Meni kesesi ve kanalları da yine arka yüzeye komşudur. Prostatın ön yüzeyi daha dar ve eğimlidir. Bu yüzeyde toplar damarlar bulunmaktadır. Prostat bezi, uç kısmında (apeks) iki adet bağ (puboprostatik ligament) ile pelvis kemiğine tutunur.

Prostat Ne İşe Yarar?

Prostat bezi, meninin yani semenin yaklaşık %30 kadar kısmını oluşturur. Prostata üretilen prostatik asit fosfataz (PAP), prostat spesifik antijen (PSA), çinko (Zn) gibi maddeler, meninin sıvılaşmasını ve meninin akışkan olmasını sağlar.

Kadınlarda vajina içerisindeki sıvı, normal şartlarda asidik özelliktedir. Prostat bezi tarafından üretilen bir sıvı sayesinde, meni sıvısı alkali bir özellik taşır. Bu durum, meni ilişki sırasında vajinaya ulaştığında buranın asidik ortamını azaltarak, hem meninin sıvılaşmasını hem de sperm hücrelerinin vajina içerisinde daha uzun süre canlı kalmasını sağlar. Yani özetle, prostat gebelik oluşmasında kritik bir öneme sahiptir.

prostatın bir diğer görevi ise idrar tutmaya yardımcı olmaktır. İdrar kanalı prostatın içinden geçer, prostat idrar kanalının idrar kesesinden hemen sonraki bölümünün etrafını sarar ve idrar tutmaya yardımcı olur.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir