Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat Kanseri
İçindekiler

Prostat kanseri belirtileri, genellikle hastalığın ileri evrelerinde ortaya çıkar. Prostat kanseri, prostattan köken alan bir kanser türüdür. Tüm dünyada erkeklerde en sık görülen kanserdir. Yine erkeklerde kansere bağlı ölümlerin de önemli bir nedenini oluşturur.

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Hastalık erken dönemde herhangi bir belirtiye yol açmaz. Bu yüzden sinsice seyredip ilerleyebilir. Prostat kanseri ile iyi huylu prostat büyümesi aynı hastalıklar değildir. Prostat büyümesinde, büyüyen prostat dokusu prostatın ortasından geçen ve üretra adı verilen idrar kanalı üzerine baskı yapar. Bu durum idrar akımını zorlaştırır ve işeme ile ilgili sıkıntılar ortaya çıkar. Prostat kanserinde ise, kanser hücreleri prostatın ortasından geçen idrar kanalına uzak olan bölgelerden kaynaklanır.  Bu yüzden erken evrede iken, iyi huylu prostat büyümesinde olduğu gibi işeme zorlukları görülmez. Ancak hastalık prostat dokusu içinde ilerleyip üretraya bası yaptığında işeme sorunları ortaya çıkar. Bu durum hastanın hastalığını geç fark etmesine vermesine neden olur.

Prostat kanseri belirtileri ancak hastalık ilerlediğinde ortaya çıkar. Hastalığın ilerleyip idrar kesesi boynuna ve idrar kanalına bası yapması sonucu, idrar yapmada zorlanma, sık idrara çıkma, idrar tıkanması ve kanlı idrar gibi şikayetler görülür. Hastalığın kemiklere sıçramasına bağlı olarak bel ağrıları, kol ve bacaklarda ağrılar görülür. Akciğer sıçrama olursa öksürük ve kanlı balgam şikayetleri ortaya çıkar.

Evrelerine Göre Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Evre 1 Prostat Kanseri Belirtileri

Prostat kanserinin ilk evresidir. Bu evrede kanser hücreleri henüz prostat bezinin dışına çıkmamıştır. Kanser prostat bezinin bir yarısında bulunur. Hastalık henüz diğer prostat yarısına yayılmamıştır. Eğer bu evrede hastalık tespit edilir ve tedavi uygulanırsa hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür.

Evre 1 deki hastalıkta kan PSA değeri 10 ng/dl’nin altındadır. Parmakla prostat muayenesi normaldir, kanser dokusu hissedilemez. Görüntüleme teknikleri ile prostat içindeki kanser dokusu gösterilemez. Hastalık herhangi bir şikayete neden olmaz. Bu yüzden bu ilk evrede hastalığı tanımak zordur. Bu nedenle özellikle 50 yaşından itibaren erkeklerin düzenli olarak bir üroloji doktoruna kontrole gitmeleri gerekir.

Evre 2 Prostat Kanserinin Belirtileri

Prostat kanseri hücreleri yine 1. evrede olduğu gibi henüz bezin içerisindedir. Kanser prostat bezinin tek bir yarısında ya da her iki yarısında da olabilir. Hastanın herhangi bir şikayeti yoktur.

Evre 3 Prostat Kanserinin Belirtileri

Bu evrede kanser hücreleri bez dışına yayılmaya başlar. Ancak yayılma oldukça kısıtlıdır. Kanser prostat kapsülüne ve çevresel dokulara ilerlemiştir. Anca kanser hücreleri henüz lenf sistemine ya da kan dolaşımına karışarak diğer organlara yayılmamıştır. Bu evrede hastada işeme ile ilgili sıkıntılar olabilir.

Evre 4 Prostat Kanseri Belirtileri

Prostat Kanseri Belirtileri
Prostat Kanseri Belirtileri

Kanser hücreleri artık bu evrede lenf sistemine, kemiklere, karaciğere ve akciğerlere yayılır. Hastalık kemiklere sıçramışsa öncelikle hormon tedavisi uygulanır. Bir süre sonra hormon tedavisine direnç gelişir. Bu duruma kastrasyona dirençli prostat kanseri adı verilir.

Hastalığın yayıldığı organa göre değişen belirtiler olur. Hastalığın idrar kanalına bası yapması sonucu, idrar yapmada zorlanma, sık idrara çıkma, idrar tıkanması ve kanlı idrar gibi işeme ile ilgili şikayetler ortaya çıkar. Eğer hastalık kemiklere sıçramışsa bel ağrıları, kol ve bacaklarda ağrılar görülür. Akciğer sıçradıysa öksürük ve balgamda kan görülür.

Özetle; erken evrede prostat kanseri belirtileri kan PSA seviyesindeki yükseklik ya da prostat muayenesinde ele gelen sertlik olmasıdır. Prostat kanseri, erken evrede herhangi bir belirtiye neden olmaz. Belirtiler hastalığın ileri evrelerinde ortaya çıkar. Bu yüzden, erkeklerin 50 yaşından sonra her yıl mutlaka bir üroloji doktoruna gitmesi gerekir.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir