Prostat Kanseri Tekrarlar Mı?

İçindekiler

Prostat kanseri tekrarlar mı sorusu bir çok kişinin kafasına takılır. Prostat kanseri  ameliyat sonrası tekrarlar mı ? diye hastaların  çoğu endişe duymaktadır.  Kanserlerin tedavi sonrası tekrar etmesi anlamında farklı terimler kullanılmaktadır. Bu terimler arasında küçük farklar olsa da çoğu zaman birbirlerinin yerine de kullanılmaktadır.

Prostat Kanserinde Nüks, Relaps, Rekürrens Ne Demek?

Nüks; kanserin tekrarlaması durumudur. Relaps; tedavi sonrası hastalığın belirti ve bulguları kaybolduktan sonra erken dönemde tekrarlamadı durumudur. Rekürrens ise;  hastalık tamamen iyileştikten sonra geç dönemde hastalığın tekrarlamasıdır.  Yineleme de kullanılan bir başka kelimedir.

Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen ve akciğer kanserinden sonra en sık ölüme neden olan kanserdir. Özellikle 50 yaştan sonra görülme sıklığı giderek artmaktadır. Günümüzde prostat dışına çıkmamış ve tamamen prostat içine sınırlı olan prostat kanserinin tedavi yöntemi, genel durumu ve yaşam beklentisi uygun olan hastalar için radikal prostatektomi ameliyatıdır.

Ameliyatta çıkarılan prostat dokusu ve lenf bezleri patoloji uzmanı tarafından incelenir. Bu inceleme sırasında, kanserin prostat kapsülü dışına çıktığı, meni kesesine yayılım ya da çıkarılan prostat yatağında vücut tarafında kalan kısımda kanser hücresi tespit edilirse (cerrahi sınır pozitifliği), bu hastalarda ameliyat sonrası dönemde daha yüksek nüks oranları ve daha kısa yaşam beklenmektedir. Bazen ameliyat sırasında çıkarılan lenf bezlerinde de kanser hücresi tespit edilebilmektedir.

Prostat Kanseri Tekrarlar Mı?

Prostat kanseri, prostat bezinden köken alan bir kanserdir. En etkili tedavisi, prostat kanseri ameliyatıdır. Hastalık bazen ameliyat sonrası dönemde tekrarlayabilir. Kanserin tekrar etmesinin en önemli nedenleri kanserin özelliği ve yapılan müdahalenin erken ya da geç dönemde olmasıdır. Eğer hastalık erken evrede tespit edilir ve gerekli tedavi uygulanırsa, prostat kanserlerinin tekrarlama riski daha düşüktür. Geç evrede tespit edilen ve tedavi uygulanan prostat kanserinin, ameliyat yapıldığı sırada diğer organlara sıçramış olma ihtimali daha fazla olduğu için, daha sonraki dönemde tekrarlama ihtimali daha yüksektir.

PSA Nüksü Nedir?

Prostat kanserinin ameliyat ile tedavisinden sonra serum PSA düzeyindeki artışla ortaya çıkan prostat kanseri nüksü çok sık görülen bir durumdur. Ameliyat sonrası PSA değerinin bir süre sonra yükselmesine PSA nüksü ya da biyokimyasal nüks adı verilir.  Kan PSA düzeyi, hem prostat kanserinin erken tanısında ve hem de hastalığın tedavisi sonrası ortaya çıkan nüksün belirlenmesinde kullanılmaktadır.

Prostat Kanseri Ameliyat Sonrası Tekrarlar Mı?

Prostat kanseri ameliyatı sonrası 10 yıllık dönemde hastalığın tekrarlama riski, hastalığın içinde bulunduğu risk grubuna göre değişir.  Bu oran düşük riskli hastalık için %24, orta riskli hastalık için %40 ve yüksek riskli hastalık için %48 olarak bilinmektedir.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

4 yanıt

  1. Merhaba Hocam
    2018 yılında robotik cerrahi ile prostat kanseri ameliyatı oldum (biopsi sonrası) kanserin prostatla sınırlı olduğu tesbit edidi.
    1: tekrarlama ihtimali varmı
    2: 3 ay ve 6 aralıkla psa testleri yapıldı
    3: son test 2019 eylül yapıldı 0.06 artık senede bir yapalım dendi doğrumudur?
    Teşekkür eder, saygılar sunarım

    1. Geçmiş olsun. Prostat kanserinde en etkili tedavi yöntemi radikal prostatektomidir. Tabi bu ameliyat, metastaz yapmamış hastalıklarda kullanılır. Eğer pataloji raporunda cerrahi sınır pozitifliği yoksa, seminal vezikül invazyonu yoksa, lanf bezi tutulumu yoksa hastalığın tekrarlaması genellikle olmaz. Ameliyat sonrası dönemde ilk yıl 3 ayda bir PSA bakılır. Artış olmazsa daha sonraki yıllar yılda bir yapılır. Bir problem gözükmüyor. Doktorunuz değdiği tarihlerde kontrollerinizi aksatmayın. Tekrar geçmiş olsun.

  2. Hocam,
    2010 yılında kapalı c prostat ameliyatı oldum. 5 yıldır dahiliyede yıllık checkup yaptırıyorum. 2020 ye kadar psa 0.1 altında idi. Şimdi sürekli 0.1 çıkıyor.
    Yorumunuzu alabilir miyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir