Prostat Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Prostat Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
İçindekiler

Prostat kanseri, erken evrede herhangi bir belirti vermez. Peki o zaman prostat kanseri tanısı nasıl konur? Sadece erkeklerde var olan prostat, ergenlik döneminden itibaren giderek büyümeye ve fonksiyonları artmaya başlar.  Genç ve orta yaşlarda daha çok prostat iltihabı yani prostatit adı verilen hastalık görülür. Daha ileri yaşlarda ise iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri daha sık görülür. İyi huylu prostat büyümesi ile prostat kanseri birbirinden tamamen farklı iki hastalıktır. Bu iki hastalığın belirtileri ve tedavi şekilleri tamamen farklıdır.

Peki bir erkek prostat kanseri olduğunu nasıl anlayabilir? Prostat kanseri tanısı nasıl konur? Prostat kanseri, her kişide farklı seyir gösterebilir. Prostat kanseri eğer erken dönemde tespit edilmez ise yaşamı tehdit eden sonuçlara yol açabilir.

Prostat Kanseri Sinsi İlerleyen Bir Hastalıktır… 

İyi huylu prostat büyümesinin aksine prostat kanseri ilk zamanlarda belirti vermez. İyi huylu prostat büyümesinde, prostatta meydana gelen büyüme prostatın orta kısmında, idrar kanalının hemen etrafında başlar. Bu büyüme idrar akışında yavaşlamaya ya da idrarın tamamen tıkanmasına yol açar. Dolayısıyla hasta bundan dolayı doktora başvurur.

Prostat kanseri ise sessiz ve sinsi bir şekilde seyreder. Hastalığın erken evresinde hastada herhangi bir şikayete yol açmaz. Hastalık bu evrede ancak PSA testi ve parmakla rektal muayene ile anlaşılabilir. Bu yüzden her erkeğin 40 yaşından sonra yılda bir defa PSA testi yaptırmalı ve üroloji doktoruna muayene olmalıdır.

Prostat kanserinde idrar yolu ile ilgili şikayetler, hastalığın ancak ileri evresinde ortaya çıkar. Bu tür şikayetler nedeni ile doktora başvuran kişilerde, genellikle hastalık ileri evreye ulaşmış durumdadır. Hastalığın kemiklere sıçraması ile bel ağrısı ya da yaygın kemik ağrıları görülür. Akciğer sıçramasıyla öksürük ve kanlı balgam çıkarma görülür.

Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

  • Hastalığın erken evresinde kanda PSA değerinde yükselme
  • Parmakla rektal muayenede ele sertlik gelmesi
  • İleri evrelerde idrar yaparken zorlanma
  • İdrar akışında yavaşlama
  • İdrar yaptıktan sonra tam olarak idrarı yapamama hissi
  • Menide ya da idrarda kan görülmesi
  • Boşalma esnasında ağrı
  • Kemiklerde ağrı
  • Sertleşme sorunları

Parmakla Rektal Muayene Prostat Kanserin Erken Teşhisi İçin Önemli!

Prostat kanserinin erken evrede tespit edilmesi tedavi şansını oldukça yükseltir. Prostat kanserinin erken evrede tespit edilmesinin en önemli yolu kanda PSA (Prostat Spesifik Antijen) seviyesinin ölçülmesi ve parmakla makattan yapılan prostat muayenesidir. Bu muayene üroloji uzmanı tarafından yapılır. Muayene sırasında prostatın büyüklüğüne, kıvamına bakılır. Eğer prostat dokusunda bir sertlik tespit edilirse prostat biyopsisi yapılır. Prostat kanseri kesin tanısı ancak prostat biyopsisi sonucunda konur.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir