Prostat kanseri nasıl tedavi edilir? Prostat kanserinin tedavisinde hangi yöntemler kullanılır? Prostat kanserinin tedavisini anlatmadan önce prostat kanseri hakkında kısa bir bilgi sahibi olmakta fayda var. Prostat bezindeki hücrelerden gelişen kansere prostat kanseri adı verilir. Prostat kanseri, prostat bezinin içerisinde sınırlı kalabileceği gibi, tedavi edilmediği takdirde, ilerleyerek etraftaki dokulara ve hatta kan yoluyla kemik ve akciğerler gibi uzak organlara yayılabilir. Prostat kanseri kemik ya da akciğer gibi vücudun başka bir yerine yayıldığında hastalığa ‘Metastatik Prostat Kanseri’ adı verilir.
Prostat Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Prostat kanseri tedavisi hastalığın evresine göre değişir. Prostat kanserinin tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır;
1. Aktif İzlem
Prostat kanseri genellikle yavaş seyirli olan bir hastalıktır. Bu yüzden prostat kanserine yakalanan her hastaya tedavi uygulanmayabilir. Kanserin vücudun başka yerlerine yayılmadığı ve kalp hastalığı, şeker hastalığı gibi başka ciddi sağlık sorunları olan özellikle ileri yaştaki hastalarda prostat kanseri için herhangi bir tedavi yapılmayabilir. Bu grup hastalara aktif izlem uygulaması önerebilir. Aktif izleme alınan hastaya, herhangi bir tedavi uygulanmaz. Belirli aralıklarla hastaya prostat muayenesi, PSA testi ve yılda bir prostat biyopsisi yapılır. Takip sırasında, bulgulara göre hastalıkta bir ilerleme tespit edilirse tedaviye başlanır.
2. Prostat Kanserinin Cerrahi Tedavisi (Prostat Ameliyatı) Nasıldır?
Erken evre prostat kanserinin tedavisinde en sık uygulana seçenektir. Ameliyat ile prostat bezi tamamen çıkarılır. Gerek görülürse leğen boşluğundaki lenf bezleri de çıkarılır. Bu ameliyata ‘Radikal Prostatektomi’ adı verilir. Bu ameliyat açık ya da robotik cerrahi yöntemle yapılabilir. Geçici veya kalıcı idrar kaçırma, cinsel ilişkiye girebilecek penis sertleşmenin olmaması ve idrar kanalında darlık ameliyata bağlı gelişebilecek sorunlardır.
3. Prostat Kanserinin Radyoterapi (Işın Tedavisi) İle Tedavisi Nasıldır?
Radyasyon (ışın) tedavisi, kanser hücrelerinin radyasyon ışınlarıyla yok edilmesi ve büyümelerinin önlenmesi işlemidir. Işın tedavisi, erken evre prostat kanserinde, ameliyata alternatif olarak uygulanabilir. Bazen ameliyat sonrası, prostatın çıkarıldığı bölgede kalmış olabilecek kanser hücrelerini yok etmek için de uygulanabilir. Ayrıca radyoterapi, kemiklere ya da diğer organlara sıçramış olan prostat kanserin burada oluşturduğu ağrı gibi rahatsızlıkların giderilmesi için de uygulanabilir.
4. Prostat Kanseri Hormon İle Nasıl Tedavi Edilir?
Prostat kanser hücreleri büyüyebilmek için testosteron adı verilen erkeklik hormonuna ihtiyaç duyarlar. Hormon tedavisinde amaç, vücutta testosteron üreten kaynakları ortadan kaldırmak ya da erkeklik hormonunun etkisini bloke etmektir. Testosteron seviyesinin düşmesiyle birlikte, kanserin büyümesi yavaşlar ve hastada iyileşme durumu sağlanır. Hormon tedavisi, genellikle cinsel isteksizlik, sertleşme sorunları, meme başlarında ağrı ve kemik erimesi (osteoporoz) gibi yan etkilere yol açabilir.