Prostat Kanseri Bulaşıcı Mı?
Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserlerin başında gelir. Yine erkeklerde kansere bağlı ölümler arasında ilk sıralarda yer alır. Peki prostat kanseri bulaşıcı bir hastalık mıdır? İnsandan insana bulaşır mı? Prostat kanserinin nedeni tam olarak bilinmez, ancak en önemli risk faktörü yaşlılıktır. Prostat kanseri gelişme riski özellikle 50 yaşından sonra artmaya başlar. Yaşlanma ile ile birlikte testosteron adı verilen erkeklik hormonu ile dişilik hormonu olarak bilinen östrojen arasındaki denge bozulur. Bu durum prostat hücrelerinin yapısında değişikliklere neden olarak kansere yol açar. Yapılan bazı çalışmalarda aşırı yağlı yiyeceklerin de prostat kanserine neden olduğunu gösterilmiştir.
Bazı araştırmacılar ise bazı prostat kanserlerinin genetik (kalıtsal veya ailevi) nedenlerden dolayı gelişebileceğini ileri sürmektedir. Hastalık genetik olarak babadan oğula geçebilir. Bu sebepten ötürü ailesinde prostat kanseri olmayan erkeklerde prostat kanseri için muayene ve kan tahlili taraması 50 yaşından itibaren önerilirken, ailesinde prostat kanseri olanlarda bu tarama 40-45 yaşından sonra önerilmektedir. Fakat bu durum prostat kanserinin bulaşıcı değil, irsi (genetik, ailesel) olmasını açıklayan bir durumdur. Prostat kanseri kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir. Yani insandan insana temas, cinsel ilişki, kan nakli, solunum yolu ya da başka bir yol ile bulaşmaz. Tıp dilinde bulaşıcılık bazı enfeksiyon hastalıkları için geçerli bir durumdur.
Kanser türlerinin bazılarında (örneğin kadınlarda ki rahim ağzı kanseri ya da serviks kanseri) virüsler neden olduğu için, bu virüsü taşıyan bir kişiyle cinsel ilişkiye girmek, penis kanseri gelişimi için bir risk oluşturmakta ise de, böyle bir durum prostat kanseri için söz konusu değildir. Özetle prostat kanseri bulaşıcı mı ? sorusunun cevabı; hayır bulaşıcı değildir olacaktır.