Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
İçindekiler

Prostat kanseri ameliyatı sonrası iyileşme nasıldır? Erkeklerde en sık görülen kanserlerden biri  prostat kanseridir. Prostat kanseri tedavisinde en etkili tedavi yöntemi prostat kanser ameliyatıdır. Durum böyle olunca erkeklerin en sık geçirdiği ameliyatlardan biri de radikal prostatektomi dediğimiz kanser ameliyatıdır.

Prostat bezi, erkelerde leğen boşluğununda, idrar kesesinin (mesane) hemen altına yerleşmiş küçük bir organdır. Prostatın hemen yanından sertleşmeyi sağlayan sinirler geçer. Yine idrar tutmaya yarayan kaslar da prostat ile yakın komşuluk içindedir. Prostat kanseri ameliyatında, kanserli prostat bezi çıkarılırken bu sinir ve kasların yapıların zarar görmemesi önemlidir. Amaç prostat bezinin geride hiç  kanserli doku bırakmayacak şekilde tamamen çıkarılmasıdır. Ancak bunu yaparken mümkün olduğunca penisin sertleşmesini sağlayan sinirlerin ve idrar tutmayı sağlayan kasların korunmasına çalışılır.

Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Prostat kanseri ameliyatı sonrası iyileşme, her şeyden önce uygulanan ameliyatın türüne bağlıdır. Bu ameliyat günümüzde açık, laparoskopik veya robotik cerrahi  olmak üzere 3 farklı şekilde uygulanmaktadır. Açık yöntemle uygulanan ameliyat sonrası iyileşme daha uzun sürmektedir. Ameliyatta, idrar kesesi ile idrar kanalı arasındaki prostat çıkarılmasından sonra, idrar kesesi ile kalan idrar kanalı yeniden birbirine dikilir. Bu ameliyatın en önemli safhasıdır. Çünkü idrar kesesi ile idrar kanalının birbirine iyice yapışması  1 ay gibi uzun bir süre alabilmektedir. Bu nedenle açık ameliyat uygulanan hastalarda sondanın alınması 3-4 haftayı bulur. Ameliyat açık yöntemle uygulandığı için ameliyat kesisisine bağlı ameliyat yarası bulunmaktadır. Yaranın kaynayıp ameliyat dikişlerinin alınması en erken 7 gün sürer.  Bu boyunca hastanın banyo yapmaması gerekir.

Laparoskopik ve robotik cerrahi yöntemiyle yapılan ameliyat kapalı olarak yapılır. Yani hasta vücuduna bir kesi yapılmaz. Ameliyat yarası olmadığından hasta daha çabuk taburcu edilir. Bu yüzden ameliyat yarası yoktur. özellikle robotik cerrahide, ameliyat sahası özel kamera sayesinde 10-15 kat büyütülür. Ayrıca robotun kollarının verdiği avantajla daha iyi dikiş atılır. Bundan dolayı, prostat çıkarıldıktan sonra idrar kesesi ile idrar kanalı birbirine açık ameliyatta olduğundan daha iyi dikilir. Buna bağlı olarak ameliyattan sonra hastanın sondası daha kısa sürede (5. günde) alınır.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir