
Prostat Kanser Ameliyatı Sonrası Sertleşme Sorunu Olur Mu?
Prostat kanser ameliyatı sonrası sertleşme sorunu olur mu? Prostat bezinin ereksiyon açısından çok önemli sinirlerle komşuluğu vardır. Cinsellikle ilgili sinirler prostatın kenarından geçmektedir. Bu sinirler penise girerek, penisin içindeki düz kas yapılarını gevşeterek, penis içindeki kan havuzcuklarının genişlemesine sebep olur. Böylece penis içindeki basınç düşerek kanın penis içine dolmasına neden olur. Kanla dolan penis ise sertleşerek ilişkiye girmek için gerekli pozisyonu elde eder.
Prostat Kanser Ameliyatı Sonrası Sertleşme Sorunu Görülür Mü?
Prostat kanser ameliyatında, prostatın komşuluğundaki penise giden bu ereksiyon sinirleri hasar görebilir. Bu hastalarda bu nedenle ameliyattan sonra sertleşme problemi sık görülür. Fakat bazı hastalarda ameliyattan sonraki 6 ay- 1 yıl içinde bu problem kısmen düzelebilmektedir. Yapılan çalışmalar bu düzelmeyi hızlandırmak için prostat kanseri ameliyatı geçirmiş bireylere ameliyat sonrası erken dönemde Viagra/Cialis gibi penis kan havuzcuklarını gevşetici ilaçlar verildiğinde, kısmi düzelmenin daha da hızlandığı gösterilmiştir. Fakat yine de bazı hastalarda kalıcı sertleşme problemleri olabilmektedir. Prostat kanseri ameliyatından sonra kalıcı sertleşme sorunu gelişen kişilerde, penil protez (mutluluk çubuğu) takılması tek tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.
Sertleşme Sorunu Nasıl Tedavi Edilir?
Prostat kanser ameliyattan sonra, hastanın sondası alındıktan hemen sonra, haftada 2 kez penise ilaç enjeksiyonuna başlanmalıdır. Ayrıca her gün ağız yoluyla da penis sertleştirici ilaçların alması önerilir. Peniste kan akımını artıran şok dalga tedavisi (EDSWT) de uygulanmasında fayda vardır. Bütün bunlarda amaç, penis kan akımını arttırmaktır.
Prostat kanser ameliyatında sinirler korunduğu halde sertleşme sorunu oluştuysa, bu hastalara önce ağızdan sertleşme yapıcı ilaçlar verilir. Ancak çoğu hasta bu ilaçlarla yeterli sertliği sağlayamaz. Bu hastalarda penise iğne ile bazı ilaçlar verilir. Bu ilaçlar tek bir ilaç (alprostadil) veya bir den fazla ilacın karışımı şeklinde (Papaverin, fentolamin, alprostadil) olabilir.
Bu tedavilere rağmen yeterli ereksiyonun olmadığı hastalarda da son tedavi seçeneği penil protez (mutluluk çubuğu) takılmasıdır.
Sinir Koruyucu Ameliyat Ne Demek?
Teknoloji ve tıp alanındaki ilerlemelerle birlikte, prostat kanseri tanı ve tedavisinde de bir takım gelişmeler yaşanmıştır. Artık daha fazla hasta, prostat kanseri erken evrede iken tespit edilebilmekte ve tamamıyla tedavi edilebilmektedir. Prostat kanseri ameliyatında (radikal prostatektomi) temel amaç hastanın kanserden tamamen kurtularak yaşamda kalmasını sağlamaktır.
Ancak bunu yaparken hastanın idrar kaçırmaması sağlamak ve cinsel fonksiyonları korumak da diğer hedeflenen amaçlardır.

Bu amaç doğrultusunda, bazı hastalarda prostat ve etrafındaki damar-sinir paketi korunur. Ancak her hasta bu sinir koruyucu tekniği uygulamak için uygun olmayabilir. Eğer prostat içindeki kanser dokusu sinir damar paketine yakın ise, sinirlerin korunması geride kanser dokusunun kalmasına yol açabilir. Bazı hastalar ise ameliyat öncesi dönemde zaten sertleşme sorunu yaşamaktadırlar. Bu hastalarda ise sinirleri korumaya gerek yoktur.
Prostat kanseri ameliyatı açık ya da robotik cerrahi yöntemlerle uygulanmaktadır. Robotik cerrahide anatomik alan çok daha iyi ve büyütülmüş olarak görüldüğü için prostat çevresindeki sinirler daha iyi görülmektedir. Bu yüzden robotik cerrahide bu sinirlerin zedelenme ihtimalinin açık cerrahiye göre daha az olduğu ve robotik cerrahi sonrası sertleşme problemi daha az oranda görüldüğü ileri sürülmektedir.
Özetle;
Prostat kanser ameliyatı sonrası sertleşme sorunu görülebilen bir durumdur. Ancak sertleşme sorununun olup olmayacağı, hastanın ameliyattan önceki ereksiyon durumuna ve ereksiyonun kalitesine, ameliyat sırasında ereksiyon sinirlerinin korunup korunmamasına, uygulanan tekniğe ve cerrahın deneyimine bağlıdır.