Prostat hastası nelere dikkat etmeli? Neler yemeli? Neler yememeli? Hangi ilaçlara dikkat etmeli? Prostat büyümesi veya iyi huylu prostat büyümesi, genellikle 50 yaşın üzerindeki erkeklerde sık görülen bir sağlık sorunudur. Prostat büyümesinin belirtileri, prostatın büyüklüğüne göre değişebilir. İdrar yapmada zorlanma, sık idrar çıkma, idrar kaçırma, idrar tıkanıklığı gibi belirtiler görülür.
Prostat büyümesi olan hastalarda görülen başlıca belirtiler şunlardır;
- Sık idrar yapma ihtiyacı
- Ani idrar yapma ihtiyacı
- İdrar sıkışması
- İdrar kaçırma
- Gece idrar yapma için uyanma
- Zayıf akımlı idrar yapma
- İdrar yapmada zorlanma
- Çatallı idrar yapma
- İdrarın dağınık çıkması
- Kesik kesik idrar yapma
- Ikınarak idrar yapma
- İdrar yapmaya başlamadan önce bekleme
- İdrar yapmanın çok uzun sürmesi
- İdrar tutukluğu
- Mesanenin (idrar torbası) tam boşalmadığı hissi
- İşeme sonrası iç çamaşırına istemsiz idrar kaçırma
Prostat Hastası Nelere Dikkat Etmeli?
Prostat hastası öncelikle şikayetlerinin artmasına ve idrar tıkanmasına neden olabilecek durumlardan sakınmalıdır. Peki bu durumlar nelerdir? Bunların başında bazı ilaçlar gelmektedir. Özellikle burun tıkanıklığının tedavisinde kullanılan ve dekonjestan adı verilen ilaçlar gelir. Bu ilaçların içinde bulunan psödoefendrin adlı madde damarları büzerek burun tıkanıklığını giderir. Bu ilaçların yan etkilerinden biri de Prostat şikayetlerini artıran bir diğer ilaç grubu ise aşırı aktif mesane sendromunda da kullanılan antikolinerjiklerdir. Antikolinerjikler her ne kadar prostat büyümesine bağlı gelişen bazı şikayetleri giderse de üriner retansiyona yani kişinin hiç idrar yapamamasına neden olabilir. Bu yüzden bu ilaçlar prostat büyümesi olan hastalarda dikkatli kullanılması gerekir.
Bu ilaçların yanı sıra, prostat hastaları alkol, kafein, baharat ve asitli yiyeceklerden de uzak durmalıdırlar. Bunlardan uzak durmak işeme ile ilgili şikayetlerin düzelmesine yardımcı olabilir.
Prostat hastaları aynı zamanda kabız kalınmamaya da çok dikkat etmelidir. Ayrıca prostat büyümesi olan hastalar sıvı alımlarına da dikkat etmeli, idrara çıkmanın zor olabileceği ihtimaline karşı gece yatmadan önce veya gündüz dışarı çıkmadan önce çok fazla sıvı alınmamalıdır. Fakat günlük alınan toplam sıvı miktarı 1.5 litrenin altına düşmemelidir.
Bunların dışında ikili işeme (işe bittikten sonra hemen bir daha işeme), işedikten sonra penisin içindeki
idrarı boşaltacak şekilde sıvazlanması da faydalı olabilir.