Prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma, özellikle prostat kanseri nedeniyle uygulanan radikal prostatektomi ameliyatları sonrası nadiren de olsa görülebilir. Prostat ameliyatları sonrası bazen gözükebilen idrar kaçırma, hayatı tehdit edici bir durum olmasa da, kişinin yaşam kalitesini ve psikolojisini ciddi derecede bozan bir rahatsızlıktır.
İdrar kaçırma hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen önemli bir sağlık sorunudur. Erkeklerde görülen idrar kaçırma probleminin en önemli nedenlerinden biri prostat ameliyatlarıdır. Prostat ameliyatına bağlı görülen idrar kaçırmaya postprostatektomik inkontinans adı verilir.
Prostat ameliyatından sonra görülen idrar kaçırmaların çoğunluğunu, prostat kanserli hastalarda prostat kanseri tedavisi için uygulanan radikal prostatektomi adı verilen ameliyatlar oluşturur.
İyi huylu prostat büyümesi için uygulanan ameliyatlarda idrar kaçırma daha az sıklıkla görülür. İyi huylu prostat büyümesi nedeniyle uygulana açık ya da kapalı prostat ameliyatı sonrası kalıcı idrar kaçırma oranı neredeyse sıfıra yakındır. Dolayısı ile iyi huylu prostat büyümesi ameliyatları, idrar kaçırma riski açısından riskli ameliyatlar değil, oldukça güvenli ameliyatlardır.
Prostat kanseri tedavisinde uygulanan radikal prostatektomi ameliyatında amaç geride kanserli doku bırakmamaktır, bu yüzden prostat dokusu tümüyle alınır. Ameliyat sırasında idrarı tutan kasların ve bu kaslara giden sinirlerin zedelenme ihtimali her türlü dikkat ve özene rağmen bulunmaktadır. Bu tür ameliyatların deneyimli kişiler ve merkezlerde uygulanması, kalıcı idrar kaçırma gelişimini de azaltır. Kalıcı idrar kaçırma olursa, buna yönelik bir takım tedavi yöntemleri mevcuttur.
Prostat ameliyatı sonrası erken dönemde görülen idrar kaçırma genellikle sfinkter adı verilen idrar tutucu kaslara ve mesaneye bağlıdır. Buna karşın 1 yıldan uzun süren idrar kaçırmada ise neden genellikle
sfinkter yetmezliğidir. Tedavi seçenekleri ilaç tedavisi ve ameliyattır. Yapay sfinkter takılması bazı dezavantajlarına rağmen halen prostat ameliyatı sonrası görülen idrar kaçırmanın tedavisinde en sık kullanılan yöntemdir.