Prostat Ameliyatı Olan Erkek Çocuk Sahibi Olabilir Mi?

İçindekiler

Prostat ameliyatı, iyi huylu prostat büyümesinin ilaç ile tedavi edilemediği durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Prostat erkeklerde idrar kesesinin hemen altında bulunan yaklaşık ceviz büyüklüğünde bir organdır. Prostatın görevi spermleri içinde barındıran meni sıvısının oluşumuna katkıda bulunmak ve meninin donmasını önleyen bir madde üretmektir.

Prostatın iltihap, iyi huylu büyüme ve kanser olmak üzere başlıca üç grup hastalığı bulunur. İyi huylu prostat büyümesinde, büyüyen prostat dokusu idrar kanalına bası yaptığından prostat büyümesi olan erkeklerde idrar yapma zorluğu görülür.

İyi huylu prostat büyümesi tedavisinde ilaçlar ve cerrahi yöntemler kullanılır. İlaçla tedavi edilemeyen durumlarda prostatın büyüyen kısımlarının cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Bu işlem açık ya da kapalı yöntemler ile yapılabilir.

Kapalı prostat ameliyatı, hasta eğer ilaç tedavisinden fayda görmediyse ya da prostat hacmi çok büyükse uygulanır.  Ameliyat spinal anestezi (belden aşağı yarım narkoz) ya da genel anestezi (hastanın tamamen uyutulması) altında iken gerçekleştirilir. Rezekteskop adı verilen özel bir alet ile penis ucundan girilerek prostatın olduğu bölgeye ulaşılır. İdrar kanalına bası yapan büyümüş prostat dokusu ucundan elektrik akımı geçen halka şeklindeki bir tel vasıtasıyla traşlanarak yonga şeklinde küçük parçalar şeklinde kesilir.  Ameliyat sonunda bu parçalar dışarıya alınır.

Kapalı prostat ameliyatında prostat tamamen çıkarılmaz. Prostatın sadece büyüyen ve idrar kanalını tıkayan kısmı alınır, asıl prostat dokusu (prostatın kabuğu) yerinde kalır. Prostatı bir mandalinaya benzetirsek, bu ameliyatta mandalinanın içi yani meyvesi alınır, kabuk kısmı yerinde kalır.

Prostat Ameliyatı Geçiren Erkek Çocuk Sahibi Olabilir Mi?

Prostat ameliyatı sırasında, meni kanallarının prostat içine olan açılma yerleri ve idrar kesesi boynunda bazı değişiklikler meydana gelir. Bu yüzden ameliyat sonrası dönemde, cinsel ilişki sırasında meni eskiden olduğu gibi dışarıya fışkırmaz. Bu durum bazı erkekler açısından can sıkıcı bir durum olsa da, aslında cinsel güçte azalma ya da baba olamama gibi bir durum yoktur.

Penis sertleşmesini sağlayan sinirler bu ameliyat sırasında zarar görmez. Bu yüzden bu ameliyatın sertleşme üzerine olumsuz bir etkisi yoktur. Ayrıca prostat ameliyatı olan erkeğin menisi, ilişki sırasında idrar kesesine doğru fışkırır. Eğer ameliyat olan erkek, çocuk sahibi olmak isterse idrar içindeki sperm hücreleri bir takım özel işlemler sonrası elde edilir ve bu erkekler tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabilir.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir