İyi huylu prostat büyümesi tedavisi, hastalığın derecesi ve hastanın durumuna göre belirlenir. Hastanın şikâyetlerinin ne kadar şiddetli olduğu, bu şikayetlerin hastanın yaşam kalitesini ne kadar bozduğu önemlidir. Uygulanacak olan tedavi seçenekleri başlıca şunlardır;
a- Hastanın Takip Edilmesi
Eğer hastanın şikayetleri çok şiddetli değilse hiçbir tedavi uygulanmaz ve hasta takip edilir. Hastaya iyi huylu prostat büyümesi hakkında, yaşam tarzında ne gibi düzenlemeler yapması gerektiği konusunda bilgilendirilir ve hasta belli aralıklarla kontrollere çağrılır. Bu kontroller sırasında hastaya bazı sorular sorulur ve gerekli hallerde idrar tahlili, işeme testi, PSA testi ve prostat muayenesi yapılır.
b- Prostat İlaçlarının Kullanılması
Hastanın şikayetleri orta derecede ise bazı ilaçlar kullanılır. Prostat tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır;
- Alfa Blokerler: Bu ilaçlar prostat içinde ve mesane boynunda bulunan düz kasları gevşeterek idrarın daha rahat çıkmasını sağlar. Bu grup ilaçlar prostat boyutunu küçültmezler.
- 5-Alfa Redüktaz İnhibitörleri: Bu grup ilaçlar prostatın boyutunu küçülterek etki gösterirler. Ancak bu etkilerinin görülebilmesi için en az 3-6 ay düzenli olarak kullanılmalıdır.
c- Prostat Ameliyatı
İlaç tedavisi yetersiz kaldığında şikâyetleri ortadan kaldırmak ve idrar akımını arttırmak için prostat ameliyatı uygulanır. Prostat ameliyatı açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde yapılabilir.
Prostat ileri derecede büyükse açık prostat ameliyatı uygulanır. Göbek altından yaklaşık 4-5 cm lik bir kesi ile girilir, idrar kesesi açılarak prostata ulaşılır ve prostatın büyüyen kısmı alınır.
İyi huylu prostat büyümesi tedavisi için kapalı prostat ameliyatı, en sık kullanılan prostat ameliyatı şeklidir. Özel bir alet ile penisten girilerek gerçekleştirilir. Açık ameliyat kesisi olmadığı için hastanede kalma süresi daha kısadır. Hasta genellikle ertesi günü taburcu edilir.