PSA Yüksekliği Neden Olur?

Prostat Bezi
İçindekiler

PSA yüksekliği neden olur? PSA neden yükselir? Prostat Spesifik Antijen cümlesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. PSA, prostat bezinde üretilen bir çeşit proteindir. PSA, meninin akışkanlığını ve meni içerisinde bulunan sperm hücrelerinin canlılığını sağlar.

PSA, vücutta iki şekilde bulunur. Bunlar başka bir proteine bağlı olan PSA ve başka bir proteine bağlı olmayan Serbest PSA dır. Serbest PSA, kan dolaşımında proteinlere bağlı olmadan serbest halde dolaşan PSA dır.

PSA Nedir?

PSA, prostat spesifik antijen cümlesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Prostat bezi tarafından üretilen bir enzimdir. Semenin (meni) kıvamını ayarlayan ve akışkanlığını sağlayan bir enzimdir. Bu enzim prostat dokusu ve meni içinde yoğun bir şekilde bulunur.

PSA, prostat dokusu ve meni içinde kana göre çok daha fazla miktarda bulunur. Prostat kanseri gibi prostatın hücre bütünlüğünün bozulduğu durumlarda, PSA’nın prostattan kana geçişi artar ve kandaki miktarı artar. Kan PSA seviyesi, prostat kanserinin erken tanısında kullanılır. Bu testin kullanılmaya birlikte, prostat kanseri daha erken evrede tespit edilmeye başlamış ve prostat kanserine bağlı ölüm oranlarında azalma görülmeye başlamıştır. Ancak PSA, prostat kanseri dışındaki bazı durumlarda da yükselebilir.

PSA Kaç Olmalı?

PSA’nın normal değeri 0-4 ng/ml  olarak kabul edilir. Ancak PSA’nın yaşlara göre normal değerleri ise şöyledir;

  • 40-49 yaş için 0 – 2.5 ng/ml
  • 50-59 yaş için 0 – 3.5 ng/ml
  • 60 – 69 yaş için 0 – 4.5 ng/ml
  • 70 yaş ve üzeri için 0 – 6.5 ng/ml

PSA Yüksekliği Neden Olur?

Kandaki toplam PSA düzeyi 4 ng/dl’nin üzerinde olmamalıdır. Bazı merkezler bu değeri 2.2 ng/dl olarak kabul eder. PSA düzeyindeki yükselmenin en önemli nedenleri iyi huylu prostat büyümesi, prostat bezinin iltihabı (prostatit) ve prostat kanseridir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu ve idrar yapamama da PSA da yükselmeye yol açar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir