İyi huylu prostat büyümesi ilaçları nelerdir? İyi huylu prostat büyümesi olan kişilerde eğer şikayetler çok şiddetli değil ve yaşam kalitesi çok bozuk değilse ilaç tedavisi önerilir. Kullanılacak ilaç seçiminde etkili olan faktörler; hastanın şikayetleri, prostatın büyüklüğü, hastanın sağlık durumu, mevcut diğer hastalıkları ve kullandığı ilaçlardır.
İyi Huylu Prostat Büyümesi İlaçları Nelerdir?
- Bitkisel ilaçlar
- Alfa-blokerler
- 5 Alfa-redüktaz inhibitörleri (5ARI)
- Muskarinik reseptör antagonistleri (MRA)
- Fosfodiesteraz 5 inhibitörleri (PDE5)
- Bu ilaçların birlikte kullanımları
Her bir grup ilacın farklı bir etki mekanizması ve farklı yan etkileri vardır.
İyi Huylu Prostat Büyümesi Bitkisel İlaçları
Bitkisel ilaçlar çeşitli bitkilerin kök, çekirdek, polen, kabuk veya meyvelerinden yapılır. İyi huylu prostat tedavisinde kullanılan bitkisel ilaçlar şu bitkilerden temin edilir;
- Kabak çekirdeği (Cucurbita pepo)
- Güney Afrika yıldız otu (Hypoxis rooperi)
- Afrika kuş üzümü ağaç kabuğu (Pygeum africanum)
- Çavdar poleni (Secale cereal)
- Amerikan bodur hurma meyvesi (Serenoa repens)
- Isırgan otu kökü (Urtica diocia)
Bitkisel ilaçların nasıl olup da prostat belirtilerini azalttığı ve ne kadar etkin oldukları tam olarak bilinmiyor. Bitkisel ilaçların yan etkileri hafiftir ve çoğu kişide ortaya çıkmaz.
Alfa-Blokerler
Alfa-blokerler grubu ilaçlar, prostat içinde bulunan düz kasları gevşeterek etkisini gösteriri. Prostat içinde ve idrar kesesi boynundaki kaslar gevşeyince idrar daha rahat bir şekilde çıkar. Prostat tedavisinde en sık kullanılan ilaç grubudur. Bu ilaçlar 5 gruba ayrılır. Hemen hepsi benzer etkiye sahiptir, ancak yan etkileri yönünden birbirinden farklılık gösterirler. Bu ilaçlar;
- Alfuzosin
- Doxazosin
- Tamsulosin
- Terazosin
- Silodosin
Bu grup ilaçlar kullanılmaya başladıktan genellikle 15 gün sonra etkisini gösterir. Alfa-bloker grubu ilaçlar prostatın boyutunu küçültmez ve büyümesini de önlemez.
Alfa-blokerler uzun süre kullanılmalarına rağmen çoğu hastada herhangi bir yan etki ortaya çıkmaz. En sık görülen yan etkiler; güçsüzlük, baş dönmesi ve tansiyonda düşmedir. Cinsel olarak aktif erkeklerin en sık şikayetçi oldukları durum ise retrograd ejakülasyondur. Yani boşalma sırasında meninin dışa fışkırmaması durumudur. Bu geçici bir yan etki olup, tedavi sonlandırıldığı zaman kaybolur.
Nadiren de olsa alfa-blokerler gözdeki kasları etkileyip, gevşek iris sendromuna yol açabilir.
5 Alfa-Redüktaz İnhibitörleri
5 alfa-redüktaz inhibitörleri (5ARI) prostatın küçülmesini sağlar ve büyümesine engel olur. Bu grup ilaçlar büyük prostatlarda (40 gramdan daha büyük) daha etkilidir.
Bu grup ilaçlar etkilerini kullanılmaya başladıktan sonra 3 ile 6 ay içinde gösterirler. Bu ilaçlar idrar tıkanıklığı ve cerrahi müdahale gereksinimini azaltabilir. İki tür 5ARI bulunur. Her ikisi de benzer sonuçlar verir:
- Dutasterid
- Finasterid
Bu ilaçların en önemli yan etkileri cinsel fonksiyonlar üzerinedir. Bunlar cinsel istekte azalma, sertleşme sorunu ve boşalma problemleridir. Ayrıca %1-2 kişide memede büyüme ve meme ucunda hassasiyet görülür. Bu yan etkiler tedavinin kesilmesi ile birlikte kaybolur. 5ARI kullanımının prostat kanseri riskini artırabileceği yönünde iddialar bulunmaktadır. 5ARI grubu ilaçlar, bu yan etkilerinden dolayı genellikle orta ya da şiddetli belirtileri olan hastalara önerilir. Bu ilaçlar sıklıkla alfa blokerler ile birlikte kullanılır.
Muskarinik Reseptör Antagonistleri
Muskarinik reseptör antagonistleri (MRA), idrar kesesindeki normal dışı kasılmaları engelleyen bir grup ilaçtır. Bu ilaçlar genellikle aşırı aktif mesane tedavisinde kullanılır. Prostat büyümesinde görülen sıkışma hissini önlemede faydalıdırlar. Ancak idrar kesesi tam olarak boşalamıyorsa ve idrar yaptıktan sonra idrar kesesinde çok fazla miktarda idrar kalıyorsa bu grup ilaçlar kullanılmamalıdır. Birkaç MRA tipi vardır:
- Darifenasin
- Fesoterodin
- Oxibutinin
- Propiverin
- Solifenasin
- Tolterodin
- Tropisyum klorid
MRA’nin yan etkileri genelde hafif olup, en sık görülenler; ağızda ve gözde kuruluk, kabızlık, idrar yapma güçlüğü, soğuk algınlığı belirtileri, bulanık görme ve baş dönmesidir.
Fosfodiesteraz 5 İnhibitörleri
Fosfodiesteraz 5 inhibitörleri (PDE5I) sertleşme sorununun (erektil disfonksiyon) tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçların aynı zamanda prostat büyümesindeki bazı şikayetleri de geçirdiği gözlenmiştir. PDE5I’nin 3 tipi vardır:
- Sildenafil
- Tadalafil
- Vardenafil
Bu ilaçlardan yalnızca Tadalafil, prostat büyümesinin tedavisinde kullanılmak için onay almıştır.
PDE5I’lerin en sık görülen yan etkileri; baş ağrısı, baş dönmesi ve hazımsızlıktır. PDE5I’lerinin alfa-blokerler grubu ilaçlardan doxazosin veya terazosin gibi ilaçlarla birlikte kullanımı sakıncalıdır. Özellikle kalp sorunları olan erkeklerde bu iki grup ilaç birlikte kesinlikle kullanılmamalıdır. Kontrol edilemeyen tansiyon problemi olan ya da böbrek yetmezliği olan kişilerde de bu ilaçlar birlikte kullanmamalıdır.
İyi Huylu Prostat Büyümesi İlaçları Birlikte Kullanımı
Bazı durumlarda ilaç grupları birlikte de kullanılabilir. Birlikte en sık kullanılan ilaç grupları;
- Alfa-bloker ile 5ARI
- Alfa-bloker ile MRA
Bu tedavilerin amacı, birlikte kullanıldıkları zaman tedavinin daha etkin olabilmesidir. Ancak bu durumda daha fazla yan etki ortaya çıkacaktır.
Alfa-Bloker ile 5 Alfa-Redüktaz İnhibitörleri
Alfa-bloker ile 5ARI şu durumlarda birlikte kullanılabilir;
- Prostat 40 gramda daha büyükse
- PSA değeri 1.5 ng/ml veya daha yüksekse
- Belirtiler şiddetliyse
- İdrar akımı çok zayıfsa
- Prostat büyümesine bağlı kanama varsa
Alfa-Bloker ile Muskarinik Reseptör Antagonistleri
Alfa-bloker ile MRA şu durumlarda birlikte kullanılabilir;
- Sık idrara çıkma ve sıkışma gibi belirtiler varsa
- Tek ilaç kullanmanıza rağmen belirtileriniz düzelmediyse
Özetle; iyi huylu prostat büyümesi ilaç tedavisi, eğer hastanın şikayetleri çok şiddetli değilse kullanılabilir. Şikayetleri çok şiddetli olan ya da ilaç tedavisinden fayda görmeyen hastalarda ise cerrahi tedavi uygulanır.
Prostat ilaçları hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız…