Prostat biyopsisi neden yapılır? Hangi durumlarda prostat biyopsisi yapmak gerekir? Prostat kanserinin kesin tanısı ancak prostat biyopsisi ile konur. Kan PSA düzeyindeki artış ya da prostat muayenesinde ele sert bir dokunun gelmesi, sadece prostat kanseri olabileceği yönünde şüphe uyandırır. Yani sadece kan PSA değerindeki yükseklik ya da şüpheli prostat muayenesine göre bir kişide prostat kanseri olduğu söylemez.
Prostat biyopsisi, prostat kanserinden şüphelenildiği zaman prostattan küçük doku parçalarının alınması işlemidir. Alınan bu doku parçaları, incelenmek yani içerisinde kanser hücrelerinin olup olmadığını anlamak için patoloji laboratuvarına gönderilir.
Prostat Biyopsisi Neden Yapılır?
Tıptaki ve teknolojideki gelişmelere rağmen, prostat kanserinin kesin tanısı hala prostat biyopsisi ile konur. Prostat kanseri erken evrelerde herhangi bir belirtiye neden olmaz. Ancak hastalık ilerleyip idrar kesesine ya da makata doğru ilerleyip bası yaptığı zaman bazı belirtiler ortaya çıkar. Bunlar idrar yapmada zorluk, sık idrar gitme, kanlı idrar, kanlı meni ve kabızlık gibi belirtilerdir. Hastalığın kol, bacak ve omurga kemiklere yayılması durumunda ise kemik ağrıları ve bel ağrıları ortaya çıkabilir.
Önemli olan bu belirtiler ortaya çıkmadan yani hastalık erken evrede iken kişide prostat kanserinin olduğunun anlaşılmasıdır. Bu da ancak düzenli prostat muayenesi ve PSA testi ile mümkündür. Muayenede bir anormallik ya da kan PSA değerinde yükselme varsa, işte o zaman prostat kanserinin kesin tanısı için prostat biyopsisi yapılması gerekir.
Prostat İğne Biyopsisi Nedir?
Prostat biyopsisi genellikle klasik yöntemle yani bir ultrason eşliğinde yapılır. Ultrason rehberliğinde makattan girilerek özel bir iğne ile prostattan küçük prostat parçaları alınır. Alınan parça sayısı genellikle 12 dir, ancak bazen daha fazla sayıda parça almak gerekebilir. Alınan bu parçalar patoloji uzmanı tarafından özel işlemlerden geçirilip incelenerek kanser hücresi olup olmadığı araştırılır.
Füzyon Prostat Biyopsisi Nedir?
Prostat füzyon biyopsisi yönteminde, biyopsi öncesi hastaya multiparametrik prostat MR’ı çekilir. Çekilen bu MR görüntülerinde, prostat kanseri açısından şüpheli alanlar belirlenir ve işaretlenir. Daha sonra hasta uyutularak makat bölgesine ultrason probu yerleştirilir. Ultrason ve MR görüntüleri eşleştirilir. Böylece, normalde ultrason ile görülemeyen prostat içindeki kanser alanları bu sayede görünür bir hale gelir. Füzyon biyopsi yöntemi, prostat kanseri açısından riskli alanların hedeflenmesiyle, doğru yerlerden tanı için gerekli doku parçalarının alınmasını sağlar. Bu yöntem sayesinde, prostat kanseri daha yüksek bir oranda tespit edilebilir.