Prostat kanseri kimlerde daha çok görülür ya da diğer bir deyişle kimlerde daha az görülür? Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Bulunduğu yer mesanenin (idrar kesesi) hemen altıdır. Prostat kanseri, prostat bezini oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu oluşur. Hem ülkemizde hem de tüm dünyada, erkeklerde akciğer kanserinden sonra ikinci sıklıkla görülen kanserdir.
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi, prostat kanserin gelişiminde de ırk, aileden gelen genetik faktörler, hormonlar, beslenme tarzı, sigara ve alkol kullanımı riski arttırabilir.
Prostat Kanseri Kimlerde Sık Görülür?
Prostat kanserinin kesin nedeni tam olarak bilinmez. Ancak bazı kişilerde görülme ihtimali daha fazladır. Peki kimdir bu kişiler?
Prostat kanseri gençlerde çok nadir görülür. Daha çok 50 yaş üstündeki erkeklerde görülür. Yani hastalığın görülme sıklığı yaş ilerledikçe artmaktadır. Yaşlanma prostat kanseri için bir risk faktörüdür.
Babasında, erkek kardeşinde ya da abisinde prostat kanseri olanların prostat kanserine yakalanma riski, diğer insanlara göre daha fazladır.
Hayvansal gıdalarda bulunan yağlar hastalık riskini artırır. Bu yüzden iç yağı, kuyruk yağı, tere yağı gibi hayvansal yağlar ve aşırı kırmızı et tüketen kişilerde prostat kanseri görülme riski daha fazladır.
Sebze ve meyveden fakir beslenme alışkanlığı da prostat kanseri riskini arttırabilmektedir.
Obezite yani aşırı kilolu olmak da prostat kanseri ihtimalini artırır. Kötü beslenme birçok kanseri olduğu gibi prostat kanseri riskini artırır. Aşırı yağ ve şeker tüketimi sonucu oluşan obezite, prostat kanseri için bir risk faktörü olarak görülmektedir.
Vitamin D ve kalsiyumun prostat kanserini azalttığını gösteren çalışmalar vardır. İnsanlarda D vitamini hem gıdalarla alınır, hem de vücutta güneş ışığının etkisiyle deride sentez edilmektedir.
Kafeinin ve asitli içeceklerin prostat kanserini artırdığı iddia edilmekle birlikte kesin kanıt için daha çok çalışma yapılması gereklidir.
Prostat Kanserinden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
Prostat kanseri riskini azaltmak için bazı yaşam tarzı değişikleri yapılmalıdır. Bunlar;
Hastalık sağlıklı kiloda olanlarda daha az görülür. bu yüzden aşırı kilolardan kurtulmalıdır. Fazla kilosu olan erkekler yaşam tarzlarını değiştirip kilo verebilir. Şeker ve beyaz un içeriği yüksek olan şerbetli tatlılardan uzak durmak, spor yapmak kilo alımını önlemektedir. Böylece prostat kanseri gelişmesinin önüne geçilebilir. Hatta kanser tanısı konmuş olan kişiler bile, kilo vererek hem hastalığın ilerleme hızını yavaşlatabilir hem de metastaz (yayılma) riskini de düşürebilir. Dolayısıyla fazla kilolardan kurtulmak hem hastalığa yakalanma, hem de hastalığın ilerlemesini azaltır.
Sebze ve meyve tüketimine ağırlık verenlerde hastalık riski daha düşüktür. Sağlıksız beslenme, prostat kanseri için risk faktörleri arasında bulunmaktadır. Sebze ve meyvelerin antioksidan özelliği bulunmaktadır. Bu yüzden tüketilmesi, prostat kanseri riskini düşürmektedir. Düzenli olarak sebze ve meyve tüketmek, hem prostat kanserine karşı kişileri korur, hem de daha az kalori alarak kilo kontrolüne yardımcı olur.
Doymuş yağ tüketimini azaltan kişiler hastalık açısından daha düşük risk taşırlar. Hayvansal yağların fazla tüketimi, prostat kanseri riskini artırmaktadır. Bu nedenle, içerisinde doymuş yağ oranı yüksek olan, tam yağlı süt ve süt ürünleri, yağlı koyun ve dana eti, tavuk derisi gibi gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Düzenli balık tüketilmesi prostat sağlığı için faydalıdır. Omega 3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin olan balık, prostat kanserinden korunmak için çok önemlidir.