Prostat büyümesi nasıl engellenir? Prostat büyümesini engelleyebilmek için, öncelikle prostatın neden büyüdüğünü bilmemiz gerekir. Prostat büyümesi, idrar kanalı (üretra) çevresindeki prostat bezlerinin büyüyerek mesane (idrar torbası) çıkışını tıkaması ve idrar akımına engel olmasıdır. Sık görülen bir durum olan prostat büyümesi, yaşlanmayla birlikte erkeklerde oluşan bir hastalıktır. Yani prostat büyümesi bir yaşlılık hastalığıdır. Nedeni ise yaşlanmaya bağlı olarak görülen hormonal değişikliklerdir.
Prostat Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?
Prostat büyümesinin en sık görülen belirtileri şunlardır;
- Zayıf idrar akımı
- İdrar başlatmada gecikme
- İdrarın kesik kesik yapılması
- Mesanenin tam boşalmadığı hissi
- Gündüz sık idrara çıkma
- Sık idrar yolu enfeksiyonları
- Aniden sıkışma hissi
- İdrar kaçırma
- Geceleri idrara kalkma
- İdrar tıkanıklığı
Prostat Büyümesi Nasıl Engellenir?
Prostat büyümesinin nedeni tam olarak belli değildir. Ancak bilinen en güçlü risk faktörü ileri yaştır. Yaşlanmayla ortaya çıkan erkeklik ve dişilik hormonları arasındaki dengenin bozulmasına bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Ancak hangi mekanizma ile prostatın büyüdüğü konusunda tam bir fikir birliği yoktur. Bu durumda prostat büyümesini önlemenin tek yolu yaşlanmamak ki bu da mümkün değildir.
Erkeklik hormonu olan testosteron testislerde üretilir. Prostat hücreleri erkeklik hormonuna bağımlı hücrelerdir. Testosteron prostat büyümesi ve prostat kanserinin oluşumundan sorumludur. Prostat kanseri tedavisi yöntemlerinden biri de, bu hormonu etkisiz hale getirmek ya ta testisleri almaktır. Yani testosteron hormonu ilaçla ya da testislerin çıkarılması suretiyle etkisiz hale getirilirse, prostat büyümesi ve prostat kanseri gelişimi olmaz. Ancak bu hayatın gerçekleriyle bağdaşmaz. Çünkü testosteron, sertleşme ve sperm üretimi gibi bir çok önemli olaylarda rol oynar.
Prostat Büyümesi Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?
Prostat büyümesi engellenemez, ancak bazı konulara dikkat ederek şikayetlerin hafiflemesi sağlanabilir. Bunlar;
Prostat büyümesi olan kişiler gereğinden fazla su içmemeli, ihtiyaçları kadar su içmelidir.
Günlük alınması gerek su, zamana yayılarak içilmeli. Yani tek seferde bol miktarda su içmek yerine, aralıklı ve makul miktarlarda su içilmeli.
Gece yatmadan 2 saat öncesinde su içilmemelidir.
Özellikle akşam saatlerinde çay, kahve, alkol alınmamalıdır.
Düzenli fiziksel egzersizler ve yürüyüşler yapılmalıdır.
Stresten uzak durulmalıdır.
Soğuktan korunmalı, yaşa, taşa, betona oturmamalı ve ayaklar sıcak tutulmalıdır.
Soğuk algınlığı ilaçlarına dikkat edilmelidir. Doktora danışarak kullanılmalıdır.