Prostat Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

İçindekiler

Prostat hastalığına hangi bölüm bakar ya da prostat için hangi doktora gidilmeli? Prostat, erkeklerde en sık görülen hastalıkların başında gelmektedir. Prostat hastalıklarından biri olan prostat kanseri ise, dünyada cilt kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür. Yine kansere bağlı ölümlerin ikinci nedenidir.

Prostat sadece erkeklerde bulunan bir salgı bezidir. Kadınlardaki karşılığı memedir. Prostatın görevi, sperm hücrelerinin canlılığını sürdürmesi için gerekli olan bir maddeyi üretmektir. İdrar kesesinin hemen altında bulunur. Büyüklüğü normalde yaklaşık bir ceviz kadardır. Prostatın gelişmesi için erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonuna gereksinin vardır.

Peki prostat hastalığı için hangi bölüme gidileceğini ya da hangi bölümden randevu alacağınızı biliyor musunuz?

Prostat Hastalıkları Nelerdir?

Prostat idrar torbasının hemen altında yer alır. Başlıca görevi, meni sıvısının bir kısmını üretmek, meninin akışkanlığını sağlamak ve sperm hücrelerini canlı tutmaktır. Ağırlığı 20 gram kadardır. İçinden işeme kanalı geçer. Prostat hastalıkları dendiğinde prostatta görülen hastalıklar anlaşılır. Bu hastalıklar;

Prostat Büyümesi

İyi huylu prostat büyümesi, prostat hastalığı, benin prostat hiperplazisi (BPH) olarak da bilinir. Prostat büyümesi, prostat bezini kanser olmayan yani iyi huylu büyümesidir. Benign prostat hiperplazi, erkeklerin yaşlanmayla birlikte en sık karşılaştıkları hastalıklardan birisidir.  Hastalığın sıklığı 70’li yaşlarda %80’lere ulaşmaktadır.

BPH ile prostat kanseri, meydana geliş nedenleri, belirtileri ve tedavileri açısından birbirinden tamamen farklı iki hastalıktır. Prostat büyümesi tedavi edilmese de prostat kanserine dönüşmez. Ancak, aynı kişide aynı anda hem iyi huylu prostat büyümesi hem de prostat kanseri bulunabilir. Çünkü bu iki hastalık yaşa bağlı ortaya çıkan hastalıklardır.

Benin Prostat Hiperplazisi
Benin Prostat Hiperplazisi

Prostat Kanseri

Kötü huylu prostat büyümesi olarak da bilinir. Daha çok 50 yaşın üzerindeki erkeklerde görülür. Prostat kanseri, prostatın bez yapılarının tümörüdür. Bu tümör genellikle prostatın en dış kısmından köken alır. Bu bölge idrar kanalına uzak olduğundan ötürü erken evrede kansere bağlı şikayetler genelde olmaz.

Prostat kanseri  erken dönemlerde herhangi bir şikayete yol açmaz. Kişi kendisinde prostat kanseri olduğunun farkında bile değildir. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte bazı şikayetler ortaya çıkar. Büyüyen prostat dokusunun idrar kanalı üzerine bası yapması sonucu işeme ile ilgili bazı sıkıntılar ortaya çıkar.

Prostat Kanseri
Prostat Kanseri

Prostat İltihabı

Prostatit olarak da bilinir. Prostatit prostat bezinin iltihaplanması durumudur. Daha çok 50 yaşın altındaki erkeklerde görülür. Yapılan araştırmalara erkeklerin yarısından fazlası hayatlarının bir döneminde prostatit hastalığına yakalanmaktadır.

Prostatit
Prostatit

Prostat Taşı

Prostat, erkeklerde idrar kesesinin hemen altında bulunur. İçinden idrarın dışarı atıldığı ve üretra adı verilen bir kanal geçer. Prostat bez yapısında bir organdır. Prostat bezinin içindeki kanallarda kalan artık maddelerin kalsiyumla kaplanması ve sertleşerek taşa dönüşmesi sonucu prostat taşı oluşur. Prostat taşı böbrek taşları gibi kanal dışına çıkmaz ve ağrı yapmaz. Genellikle herhangi bir şikayete neden olmaz.

Prostat Apsesi

Prostat enfeksiyonları tedavi edilmediği durumda apseye dönüşebilir. Prostat apsesi acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Makatta ağrı, makat üstüne oturamama, ateş, üşüme ve titreme gibi belirtiler görülür.

Prostat Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Prostat hastalığına hangi bölüm bakar?

Genel olarak prostat hastalıklarına üroloji bölümü bakar.

Ancak;

Prostat kanserinde kemoterapi tedavisini medikal onkoloji bölümü,

Prostat kanserinde ışın tedavisini (radyoterapi) radyasyon onkolojisi bölümü uygular.

Prostat biyopsisi işlemini üroloji bölümü ya da radyoloji bölümü uzmanları yapar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir