PSA Yüksekliği Nedenleri Arasında En Önemli 8 Neden Nedir?

PSA Yüksekliği Nedenleri Arasında En Önemli 8 Neden Nedir?
İçindekiler

PSA yüksekliği nedenleri nelerdir? PSA yüksekliği yapan durumlar nelerdir? Her PSA yüksekliği kanser midir?  PSA ya da uzun yazılışıyla prostatik spesifik antijen, prostat hücreleri tarafından salgılanan özel bir proteindir. PSA testi, kandaki PSA düzeyinin ölçülmesidir.  Yüksek PSA seviyeleri, genellikle prostat hastalığını düşündürür. Ancak yüksek PSA seviyesi, her zaman kişinin prostat kanseri olduğu anlamına gelmez. Kanser dışı nedenlerden dolayı da kan PSA seviyesi yükselebilir.  Kan PSA seviyesine neden olan durum ortadan kaldırılırsa, PSA seviyesi tekrar normale iner.

PSA Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Genellikle kabul edilen değer, PSA’ nın  4 ng / mL altında olmasıdır. Prostat kanserinde genellikle kan PSA değeri yüksektir. Ancak şu da unutulmamalıdır. Her PSA yüksekliği prostat kanseri anlamına da gelmez. PSA değeinin normal, düşük ya da yüksek olması durumunda da kişide prostat kanseri olabilir. PSA testi ile birlikte mutlaka prostat muayenesi de yapılmalıdır. PSA testi normal bile olsa, eğer prostat muayenesinde şüpheli bir durum varsa, prostat biyopsisi yapılmalıdır.

Prostat Kanseri

Prostat kanseri, PSA yüksekliğinin en önemli nedenidir. Her prostat kanseri PSA yüksekliğine neden olmayabileceği gibi, her PSA yüksekliği de prostat kanseri anlamına gelmez. PSA yüksekliğinin kanser dışı nedenleri de bulunmaktadır.

Kanser Dışı PSA Yüksekliği Nedenleri

Yaşlanma

Kan PSA düzeyi yaş ilerledikçe artar. 20 yaşındaki bir erkek ile 60 yaşındaki bir erkeğin PSA seviyeleri aynı değildir. Yaşla birlikte PSA değerinin yükselmesi, prostatın büyümesine, prostat enfarktüsü adı verilen prostatın beslenmesindeki bozukluğa ve hormonal değişime bağlı olabilir.

Prostatit

Prostatit, prostatın iltihabıdır. Genellikle neden bakterilerdir. Prostat iltihabında, prostat bezinden kana PSA geçişi artar ve kan PSA düzeyi yükselir. Hastalığın tedavi edilmesiyle birlikte PSA normal değerine düşer. Prostatitin akut kronik olmak üzere iki türlüdür. Prostatitin en sık görülen belirtileri; idrar yaparken zorluk, makatta dolgunluk hissi, erken boşalma, ateş, idrar yaparken yanmadır.

Prostat Büyümesi

Prostat büyümesi ya da BPH, bir yaşlılık hastalığıdır. Yani, ilerleyen yaştaki erkeklerde görülen bir durumdur. En önemli belirtileri, idrar yaparken zorlanma, sık idrara çıkma ve idrar tutukluğudur. İlaç ya da ameliyat ile tedavi edilir. Prostat büyümesi, büyüyen prostat hacmine bağlı olarak kan PSA düzeyini yükseltir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle idrarda yanma ve kan ile kendini gösterir. İdrar kesesi iltihabı, idrar kanalı iltihabı, böbrek iltihabı sık görülen idrar yolu enfeksiyonlarıdır. İdrar yolu enfeksiyonu kan PSA değerini yükseltebilir.

Tıbbi Grişimler

İdrar sondası takılması, prostat muayenesi, idrar kesesinin  incelenmesi amacıyla yapılan sistoskopi, prostat biyopsisi, TUR ameliyatı olarak bilinen kapalı prostat ve mesane kanseri ameliyatı kan PSA  düzeyini artırmaktadır.  Normale dönmesi için ortalama 1 ay geçmesi gerekir.

Ağır Egzersiz

Ağır sportif faaliyetler, ata binmek, bisiklet kullanma ve yoğun egzersiz de kan PSA seviyesini yükseltebilir.

Boşalma

Cinsel ilişki ya da mastürbasyon da PSA seviyeni geçici olarak artırabilir. Bu yüzden PSA testinden en az 2-3 gün önce, cinsel temas veya mastürbasyon yapmaktan kaçınmalıdır.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir