Prostatit İlaçları Nelerdir?

Prostatit ilaçları, isimleri nelerdir??
İçindekiler

Prostatit ilaçları nelerdir? Prostatit tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar hangileridir? Prostatit ya da prostat iltihabı, sık görülen prostat hastalıklarından biridir.  Daha çok genç ve orta yaş grubundaki erkeklerde görülür. Özellikle kronik prostatit tedaviye dirençli olup kişilerin yaşam kalitesini oldukça düşürebilmektedir.

Prostatit (Prostat İltihabı) Nedir?

Prostatit, prostat bezinin iltihaplanmasına verilen isimdir. Halk arasında prostat iltihabı olarak da bilinir. Çoğunlukla 50 yaşın altındaki genç erkeklerde görülür. Erkeklerin yarısından fazlası hayatlarının bir döneminde prostat iltihabı geçirmektedir.  Prostatit kendi arasında 4 alt kategoriye ayrılır. Bunlar;

Akut Bakteriyel Prostatit: Prostat bezinin aniden ortaya çıkan, daha gürültülü seyreden iltihaplanmasıdır. Acil tedavi gerektiren bir durumdur.
Kronik Bakteriyel Prostatit: Prostat bezinin kronik, süreğen yani müzmin iltihaplanmasıdır. Ara sıra alevlenen ve tekrarlayan iltihaplanmalar şeklinde bir seyir gösterir.
Kronik Pelvik Ağrı Sendromu: Üç aydan daha uzun süren, idrar yollarında ağrı, idrar yaparken yanma, zorlanma, sertleşme sorunları ve erken boşalma gibi şikâyetler ile kendini gösteren durumdur.
Semptomsuz İltihaplı Prostatit: Herhangi bir belirti yoktur, ancak yapılan testler sonucunda prostatta iltihap bulgularına rastlanılan prostat iltihabı türüdür.

Prostatitin Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler prostatitin akut veya kronik olmasına bağlı olarak değişir.

Akut bakteriyel prostatit belirtileri genellikle ani ortaya çıkar ve çok şiddetlidir. Bu hastalar genellikle acil servise başvururlar. En önemli belirtiler; yüksek ateş, üşüme, titreme, idrar yaparken şiddetli yanma ve idrar kesesinin tam olarak boşalmama hissidir.

Kronik bakteriyel prostatit belirtileri akut bakteriyel prostatit belirtilerine benzer, ancak yüksek ateş yoktur. Başlıca belirtiler; idrar yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, geceleri idrara çıkma ihtiyacı, testisler ile makat arasında kalan bölgede ağrı, testislerde yani yumurtalıklarda ağrı, mesanede, bel bölgesinde ve makat etrafında duyulan ağrıdır.

Prostatit Nasıl Tedavi Edilir? İlaçları Nelerdir?

Prostatit tedavisi, prostatitin türüne göre değişir. Akut prostatit acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Aniden ortaya çıkan yüksek ateş, üşüme, titreme ve idrar yaparken şiddetli yanma gibi akut prostatiti düşündüren durumlarda derhal doktora başvurulmalıdır.  Akut prostatit genellikle ağrı kesicilerle ve iki ila dört haftalık  süreyle kullanılan antibiyotiklerle tedavi edilir. Kronik prostatit tedavisinde de yine ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, alfa bloker adı verilen ilaçlar, prostat masajı ve bezen ameliyat tedavisi uygulanır.

Prostatit İlaçları Nelerdir?

Prostatit ilaçları antibiyotikler, ağrı kesiciler, alfa blokerler  ve kas gevşeticilerden oluşur.

Antibiyotikler

Prostat iltihabında bazı antibiyotikler kullanılır. Akut prostatitte ikili ya da üçlü antibiyotikler en az 15 gün kullanılır. Ancak hastalarda ve kronik prostatitte antibiyotik tedavisinden ilk zamanlarda fayda görse de antibiyotiğin kesilmesiyle birlikte şikâyetler yeniden ortaya çıkabilir.

siprofloksasin
siprofloksasin

Siprofloksasin (Cipro®, Sanset®,Ciprasid®) 

tetradox-prostat-ilaclari
tetradox-prostat-ilaclari

Doksisiklin (Tetradox®, Monodoks®) 

Alfa Blokerler

Alfa blokerler adı verilen, prostat ve mesane boynunda bulunan düz kasların gevşemesini sağlayarak işeme işlemini kolaylaştıran ilaçlardır.

prostatit ilaçları-urorec
prostatit ilaçları-urorec

Silodosin (Urorec ®) 

hytrin
hytrin

Terazosin (Hytrin®) 

Ağrı Kesiciler

Prostatit ilaçları arasında ağrın kesiciler de bulunmaktadır. Bu ilaçlar değişik gruplardan olabilir. Ağız yoluyla, iğne şeklinde ya da fitil olarak uygulanabilir.

Prostat İlaclari-Agri-Kesiciler-Tenoksikam
Prostat İlaclari-Agri-Kesiciler-Tenoksikam

Bu makalede prostatit ilaçları hakkında bilgi verdim. Diğer prostat ilaçları, isimleri ve yan etkileri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir