Prostata hangi bölüm bakar? Prostat, sadece erkeklerde bulunan bir organdır. Prostat, tükürük bezi, gözyaşı bezi gibi bir salgı bezidir. Erişkin bir erkekte yaklaşık bir ceviz büyüklüğünde, 20 gram civarında bir ağırlığa sahiptir.
Prostat Nerede Bulunur?
Pelvis, iki kalça kemiği ve bir sakrum, bir de kuyruk sokumu kemiğinden oluşan, kısaca dört kemiğin oluşturduğu anatomik yapıdır. Pelvis boşluğu ise bu yapıların içinde kalan boşluktur. idrar kesesi, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkelerde prostat, bu pelvis boşluğunda bulunur. Prostat yukarıda mesane, aşağıda idrar kanalı ile komşudur arkasında rektum (bağırsak) önünde toplardamar yapıları bulunur. Prostatın bir diğer önemli komşuluk alanı arkada meni kanalı ve meni kesesidir. Meninin oluşması için gerekli ejakulat sıvısının %30 kadarını prostat salgılar. Meninin dişi üreme sisteminde şeffaflaşarak içindeki spermlerin rahime doğru hareket edebilmesi için gerekli enzimleri de prostat salgılar.
Prostat Hastalıkları Nelerdir?
Prostat hastalıkları dendiğinde, prostat bezinden köken alan hastalıklar anlaşılır. Prostat hastalıkları, erkeklerde görülen sağlık sorunların önemli bir bölümünü oluşturur. Prostatın en sık görülen hastalıkları, prostat büyümesi, prostat kanseri ve prostat iltihabıdır. Prostat büyümesi ve prostat kanseri genellikle 50’li yaşlarda görülmeye başar ve yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Prostatit yani prostat iltihabı ise daha çok genç erkeklerde görülmektedir.
Prostata Hangi Bölüm Bakar?
Prostat büyümesi, prostat kanseri ve prostat iltihabı gibi prostat hastalıkları ile üroloji bölümü ilgilenir. Üroloji doktorları prostat hastalıkları, böbrek hastalıkları, idrar yolları ve erkek üreme organları konusunda uzman olan doktorlardır. Üroloji doktoru prostat büyümesi, prostat kanseri ve prostatit hastalığının tanı ve tedavisi konusunda gerekli işlemleri, ameliyatları gerçekleştir.
Prostat kanserinin tedavisinde bazen radyoterapi yani ışın tedavisi gerekebilir. Radyoterapi tedavisi, radyasyon onkolojisi bölümünün ilgi alanına girer. Bu işlemi radyasyon onkoloğu yapar. Prostat kanseri kemik ya da akciğer gibi başka organlara sıçrama yaptıysa bu duruma, metastatik prostat kanseri denir. Bu gibi ileri evre prostat kanserinde ya da hormona dirençli evredeki prostat kanserinin tedavisinde kemoterapi tedavisi uygulanır. Kemoterapi tedavi ise tıbbi onkoloji (medikal onkoloji) uzmanları tarafından gerçekleştirilir.