Prostat kanserinin belirtileri, hastalığın bulunduğu evreye göre değişir. Prostat kanseri, ilk zamanlarında yani hastalık erken evrede iken herhangi bir şikayete neden olmaz. Prostat içindeki kanser dokusunun zamanla büyümesi, etrafındaki idrar kesesi ve bağırsak gibi komşu organlara ve kemiklere yayılması ile birlikte bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Prostat Kanseri Nedir?
Prostat bezinden gelişen kansere prostat kanseri adı verilir. Prostat kanseri, prostat bezinde bir odakta başlar ve zamanla büyüme gösterir. Büyüme hızı, tümörün ikiye katlanması, hastalığın özelliklerine göre değişir. Prostat kanseri, prostat bezinin içerisinde sınırlı kalabileceği gibi, prostat dışına çıkarak diğer organlara da yayılabilir. kanser hücreleri len kanallarına ve kana karışarak kemik ve akciğerlere de yayılabilir. Prostat kanseri tanısı konduğunda, kanser prostat bezi içinde ise yani bezin dışına çıkmamışsa, bu duruma erken evre prostat kanseri (lokalize prostat kanseri) adı verilir. Tanı konduğu sırada hastalık prostat bezi dışına çıkmış, kemik ya da akciğer gibi vücudun başka bir yerine yayılmışsa, bu duruma ‘Metastatik Prostat Kanseri’ adı verilir.
Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Prostat Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Prostat kanserinin belirtileri hastalığın evresine yani yaygınlık derecesine göre değişir.
Erken Evre Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Prostatın bir diğer sık görülen hastalığı olan iyi huylu prostat büyümesinin aksine, prostat kanserinde ilk zamanlarda işeme ile ilgili herhangi bir şikayet görülmez. Bunun nedeni, prostat kanserinin, prostatın ortasından geçen idrar kanalına en uzak olan ve periferik zon adı verilen bölgeden köken almasıdır.
Prostat kanserinin kaynaklandığı periferik zon, idrar kanalından uzak bir bölgedir. Bu yüzden prostat kanser dokusu idrar kanalı üzerine hemen bası yapmaz. İdrar yapmada zorlanma ya da idrara çıkamama gibi işeme ile ilgili şikayetler erken evrede pek görülmez. Bu aşamada iken, prostat kanserini anlayabilmenin tek yolu PSA kan testi ve parmakla prostat muayenesidir. Kan PSA seviyesi normalden yüksek ya da prostat muayenesinde şüpheli bir durum varsa mutlaka prostat biyopsisi yapılmalıdır.
Prostat kanserini, bir diğer sık görülen prostat hastalığı olan iyi huylu prostat büyümesi ile karıştırmamak gerekir. İyi huylu prostat büyümesi BPH olarak kısaltılır. Bu kısaltma iyi huylu prostat büyümesi anlamına gelen, benin prostat hiperplazisi kelimelerinin baş harflerinden oluşur. BPH, prostatın içinden geçen üretra adı verilen idrar kanalının hemen etrafından köken alır. Bu nedenle BPH’da işeme ile şikayetler hemen başlar.
İleri Evre Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Prostat kanseri eğer şikayetlere neden olmaya başladıysa, hastalığın ilerlediği düşünülür. Hastalık, idrar kanalını tutup işeme zorlukları yapabilir. Prostat sınırları dışına çıkarak mesane, bağırsak ve meni kanalları gibi komşu organlara yayılabilir. Yine hastalık lenf kanallarıyla etraftaki lenf bezlerine yayılabilir. Hatta kan yoluyla kanser hücreleri kemik gibi diğer organlara da yayılım gösterebilir. Bu duruma metastaz yani sıçrama denir.
Hastalığın yayıldığı organa göre hastada bir takım şikayetler görülür. Örneğin, hastalık meni kesesini tuttuysa menide azalma ya da kanlı meni görülür. İdrar kesesi ağzına doğru ilerlediyse idrar yapmada zorlanma ya da kanlı idrar görülür. Prostat kanser hücreleri kana karışarak uzak organlara da sıçrayabilir. En sık tutulan organlar akciğer ve kemiklerdir. Kemik tutulumunda kemik ağrıları ve kemiklerde kırılmalar görülür. Özellikle kemik tutulumunda görülen ağrı çok şiddetlidir. Dayanılmaz kemik ağrıları nedeniyle bu hastaların yaşam kalitesi çok düşmektedir. Bu aşamadaki hastalarda kanseri tedavi etmekten ziyade, ağrıları kesmek asıl hedef olmalıdır. Kansere bağlı ağrıların giderilmesi ile algoloji bölümü doktorları ilgilenir.