Prostat kanserinde tedavi seçenekleri nelerdir? Hangi hastaya hangi tedavi uygulanır? Prostat kanserinin tedavisinde uygulanan farklı yöntemler bulunaktadır. Önemli olan doğru hastaya doğru tedavi yöntemini uygulamaktır. Tedavi seçenekleri arasında hastayı yakından izlemek, ameliyat ile prostatı çıkarmak, ışın tedavisi ile kanser hücrelerini öldürmek, hormon tedavisi ve ilaç tedavisi (kemoterapi) bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin her biri tek başına kullanılabileceği gibi, bazen bir kaçı aynı anda birlikte de kullanılabilir.
Prostat kanserinde tedavi seçenekleri belirlenirken hastanın yaşı, hastada mevcut olan diğer sağlık sorunları, kanserin evresi (vücuttaki yaygınlığı), hastanın tercihi ve doktorun deneyimi gibi durumlar etkili olur.
Prostat Kanserinde Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Yakın İzlem
Bazen hiç bir şey yapmadan hastayı takip etmek de bir tedavi seçeneği olabilir. Prostat kanseri genellikle yavaş büyür. Bu yüzden bazı hastalar hiçbir zaman tedaviye ihtiyaç duymayabilir. Bazı durumlarda, herhangi bir tedavi uygulamaksızın, kanser takibe de alınabilir. Buna yakın izlem adı verilir. Kanser çok küçükse, herhangi bir soruna neden olmayacaksa ve oldukça yavaş büyüyeceğe benziyorsa, yakın izlem seçeneği uygulanabilir.
Prostat Bezinin Çıkarılması (Prostat Kanseri Ameliyatı)
Prostat kanserinde en etkili tedavi yöntemidir. Açık, laposkopik ve robotik olmak üzere birçok ameliyat türü bulunmaktadır. Ameliyat için kanserin prostat bezi içinde olması yani başka organlara sıçramamış olması gerekir. Prostat ile birlikte meni kesesi ve gerekirse etraftaki lenf bezleri de çıkarılır.
Radyasyon (Işın) Tedavisi
Prostat içindeki kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili radyasyon ışınları kullanılır. Prostat kanserini tedavi etmek için radyasyon tedavisi dışardan ve içeriden olmak üzere farklı şekillerde uygulanır. Işınlar, vücudun dışındaki bir makineden prostat bezine gönderilebilir. Bazen ise radyasyon tedavisi, her biri yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan ve ışın yayan küçük radyoaktif maddelerin prostat bezinin içine yerleştirilmesi şeklinde uygulanır.
Hormon Tedavisi
Hormon tedavisi metastatik prostat kanserinde yani başka organlara sıçrama olmuşsa uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hormon tedavisi ya testislerin çıkarılmasıyla ya da testislerde üretilen erkeklik hormonunun üretimini durduran ilaçlar verilerek uygulanır. Hormon tedavisi, prostat kanser hücrelerinin büzüşmesine ve daha yavaş büyümesine neden olur. Ancak hormon tedavisi prostat kanserini iyileştirmez. Hormon tedavisinin. cinsel istekte azalma, sertleşme sorunu, ateş basması, kemiklerin incelmesi ve kilo alma gibi bazı yan etkileri bulunmaktadır.
Kemoterapi Tedavisi
Kemoterapi, bazı ilaçlar kullanılarak kanser hücrelerinin öldürülmesi ya da çoğalmalarının durdurulmasıdır. Bu ilaçlar damar yoluyla ya da hap şeklinde ağız yoluyla alınır. Kemoterapi, kanser prostat bezinin dışına yayılmışsa ve hormon tedavisi işe yaramıyorsa uygulanan bir tedavidir.
HIFU
HIFU ya da ameliyatsız prostat kanseri tedavisinde, prostat bezindeki kanserli dokuları ortadan kaldırmak için yüksek enerjili ultrason dalgaları kullanılır. Sağlıklı prostat dokusunu koruyarak uygulanan HIFU işleminde, sadece kanserli dokular ortadan kaldırılır.
Özetleyecek olursak;
Prostat kanserinde tedavi seçenekleri hastalığın evresine ve hastanın durumuna göre değişebilir. Kanserin prostat bezi içinde olduğu durumlarda ameliyat ya da ışın tedavisi uygulanır. Kanserin prostat dışına taştığı durumda hormon tedavisi uygulanır. Hastalık daha ileri safhada ise kemoterapi tedavisi önerilmektedir.