Prostat kanserinde kemik ağrıları sık görülen bir durumdur. daha çok hastalığın kemiklere yayılması sonucu ortaya çıkar. Bunun dışında, kanserin büyüyerek prostat bezi etrafına, böbreklerden gelen idrar kanallarının idrar kesesine açıldığı yeri ve üretra adı verilen idrar yolunun tıkanması sonucunda da ağrı görülebilmektedir. Prostat kanseri, prostatın bez yapılarının bir tümörüdür. Bu tümör genellikle prostatın en dış kısmından köken alır. Bu bölge idrar kanalına uzak olduğundan ötürü erken evrede genellikle kansere bağlı şikayetler olmaz.
Prostat Kanserinde Kemik Ağrıları Neden Olur?
Prostat kanseri belirtileri erken evrede gözükmez. Erken evrede tümörü saptayabilmenin tek yolu kan PSA tahlili ve parmakta prostat muayenesidir. Özellikle 50 yaşından sonra, tüm erkeklere yılda bir kez prostat muayenesi ve kan PSA tahlili taraması önerilmektedir. Bu aşamalarda ihmal edilen tarama, tümörün tespit edilebilirliğini çok azaltmaktadır.
Prostat kanseri, genellikle hastalık şikayet oluşturduktan sonra hasta hekime başvurduğu için, çok ileri safhada tespit edilebilmektedir. İleri evredeki prostat tümörü, prostatın içinde idrar kanalına doğru büyüyüp ağrılı işeme, idrardan kan gelmesi, idrardan kan gelmesi, işeme sırasında zorlanma gibi şikayetler yapabilmektedir.
Prostat kanserinde ağrının en önemli nedeni, hastalığın kemiklere yayılmasıdır. Kanser ayrıca prostatın dışına doğru büyüyüp çevre dokuları tuttuğunda da ağrı olur. Örneğin meni kesesi tutulunca boşalırken ağrı olur. Ağrılı boşalma ile birlikte meni kanlı da olabilir.
Prostat kanserinin kemiklere sık yayılmasının nedeni, prostat kanser hücresinin kendine has özelliklerinden dolayı kemiğe girişinin nispeten kolay olması ve prostat kanser hücresi ile kemik yapı arasındaki moleküler etkileşimlerdir.
Prostat Kanserinde Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?
Kanserin leğen kemiklerini tutması yaygın kemik ağrılarına neden olabilir. Kanser kan yoluyla omurga ve kaburga kemiklerine sıçradığında, dayanılmaz kemik ağrıları ortaya çıkar. Hastalığın bu aşamasında artık ameliyat şansı yitirilmiştir. Prostat kanserinde görülen kemik ağrılarının tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır;
Hormon Tedavisi
Prostat hücreleri erkeklik hormonuna duyarlı olan hücrelerdir. Prostat kanserinin oluşumunda önemli rol oynarlar. Hormon tedavisinde amaç testislerden üretilen erkeklik k-hormonu olan testestorunu baskılamak ya da etkisini önlemektir. Bu testislerin çıkarılması ile sağlanabileceği gibi, bazı ilaçlarla sağlanabilir. Hormon tedavisi, hormona duyarlı prostat kanserinin ağrılı kemik metastazlarının tedavisinde ilk tercih edilecek tedavi yöntemidir. Ancak hastaların bir çoğunda, yaklaşık 2-3 yıl sonra bu hormon tedavisine karşı bir direnç gelişir.
Radyoterapi (Işın Tedavisi)
Radyoterapi ağrılı kemik metastazlarının tedavisinde ve omurgadaki sinir köklerinin çökmeye bağlı sıkışmasının önlenmesinde ve tedavisinde çok önemlidir. Radyoterapi, tümörün büyüklüğünü küçülterek ve sinir uçlarında ağrıya neden olan kimyasal uyaranların salınımını azaltarak etki ettiği düşünülmektedir. Kemik ağrıları çeken hastaların çok büyük bir kısmında, ışın tedavisi ile ağrı azalmaktadır. Işın tedavisinin etkisi ortalama 3 hafta sonra görülmeye başlamakta ve 13-24 hafta kadar devam etmektedir
Radyofarmasötik Maddeler
Bunlar kemikler tarafından tutulan maddelerdir. Kemikte tutulan bu maddeler, yaygın kemik metastazları olanlarda ağrının giderilmesinde ve ağrılı bölgelerinin ortaya çıkmasının geciktirmesinde etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu maddelerden en yaygın kullanılanı Strontium-89 adı verilen maddedir.
Özetle prostat kanseri kemiklere sık yayılan bir kanser türüdür. Dolayısıyla prostat kanserinde kemik ağrıları da sık karşılaşılan bir durumdur. Prostat kanserinde ağrı, genellikle kemiklere sıçrama sonucu ortaya çıkar. Prostat kanseri erken evrede sessiz bir kanserdir ama ihmal edilirse ve tedavide gecikme olursa, özellikle kemiklere yayıldığında çok ağrılı ve hayat kalitesinin ileri derecede düştüğü bir yaşama neden olabilmektedir. Bu aşamada tedavi yöntemi olarak hormon tedavisi, kemik ağrılarını hafifletmek için ışın tedavisi (radyoterapi) ya da Strontium-89 adı verilen radyofarmasötik maddeler uygulanabilmektedir.