Prostat Kanseri Hormon Tedavisi Nedir?

Prostat Kanseri Hormon Tedavisi
İçindekiler

Prostat kanseri hormon tedavisi nasıl yapılır? Prostat kanserinin çeşitli evreleri vardır. Kanser ilk çnce prostat bezi içindedir. Zamanla kanser büyümeye başlar ve prostat bezi dışına çıkar. Prostatın etrafındaki komşu organları kanser hücreleri istila eder. İdrar kesesi, idrar kanalı, meni kesesi gibi yakın komşu organlar kanser hücreleri tarafından istilaya uğrar. Prostatın lenf damarları içine kanser hücrelerinin karışması ile hastalık lenf bezlerine yayılır.  Eğer kanser hücreleri kana karışırsa, hastalık akciğer ya da kemik gibi uzak organlara yayılır. Prostat kanserinin uzak organlara yayıldığı evreye metastatik prostat kanseri adı verilir.

Prostat Kanseri Hormon Tedavisi Nedir?

Prostat hücreleri erkeklik hormonuna duyarlı olan hücrelerdir. Prostat hücreleri gelişimlerini tamamlamak için erkeklik hormonuna yani testosteron adı verilen hormona ihtiyaç duyar. Prostat hücrelerinin bu özelliğinden dolayı, prostat kanserinde erkeklik hormonunun üretiminin durdurulması ya da etkisinin yok edilmesi ile, prostat kanserinin ilerlemesi durdurulabilir. Prostat kanserinde, erkeklik hormonunun üretiminin durdurulması ya da etkisinin baskılanmasına prostat kanseri hormon tedavisi adı verilir. Hormon tedavisi, prostat kanseri hücrelerini öldürmez, prostat kanserini tedavi etmez. Hastanın şikayetlerini azaltarak yaşam kalitesini ve hastanın ömrünü artırır. Prostat kanseri hormon tedavisi tek başına ya da diğer tedaviler ile birlikte kullanılır.

Prostat Kanserinde Hormon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Prostat kanserinde hormon tedavisi, prostat kanserlerin büyümesini önlemek için uygulanır.  Erkeklik hormonu olan testosteronun büyük çoğunluğu testislerde, az bir kısmı ise böbrek üstü bezlerinde üretilir. Bu yüzden testisler ameliyat ile çıkarılırsa testosteron kaynağı ortadan kaldırılmış olur. Testislerin alınmasına  orşiektomi adı verilir.  Testislerini aldırmak istemeyen hastalarda ise bir takım hormon iğneleri ile testislerde hormon üretimi durdurulur.

Hormon Tedavisi Ne İşe Yarar?

Prostat kanserinde hormon tedavisi, prostat kanserini küçültebilir. Prostat kanserinin küçülmesi sonucu hastanın şikayetleri azalır, hastanın yaşam kalitesini artırıp ömrünü uzatır.  Ayrıca prostat kanserini küçülterek, kriyoablasyon (dondurma) veya radyasyon (ışın tedavisi) sonuçlarını iyileştirebilir.

Prostat Kanserinde Hormon Tedavisi İçin Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Prostat kanserinde hormon tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar şunlardır;

LHRH Anologları 

Triptorelin (Trelstar)

Löprolid (Lupron, Eligard, Vantas)

Goserelin (Zoladex)

Bu grup ilaçlar testislerin erkeklik hormonu üretimini engeller. Bu ilaçların aylık, üç aylık hatta yıllık olarak yapılan iğneleri vardır.

Antiandrojenler

Antiandrojenler adı verilen bu ilaçlar ise testosteronun reseptörlere bağlanmasını önleyerek kanser hücrelerinin hormonu kullanmasını engeller. Bu ilaçlar şunlardır;

Flutamid (Eulexin)

Bikalutamid (Casodex)

Nilutamid (Nilandron)

Hormon Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Prostat kanserinde uygulanan hormon tedavisinin bazı istenmeyen etkileri vardır. Bunlar;

Cinsel isteksizlik

İktidarsızlık

Sıcak basması

Kilo artışı

Memelerde hassasiyet

Memelerde büyüme

Kaslarda erime

Kemiklerde erime

Bulantı,

İshal

Yorgunluk

Karaciğer hasarı

Metabolik sendrom

Diyabet

HDL (iyi kolesterol) düşüşü

Kalp ve damar hastalıkları

Hormon Tedavisi Hangi Prostat Kanseri Hastaları İçin Kullanılır?

Hormon tedavisi, metastatik prostat kanserinde kullanılır. Hastalık eğer prostat bezi içinde ise, bezin dışına çıkmamışsa hormon tedavisi kullanılmaz. Hormon tedavisi ile prostat kanserinde iyileşme sağlanmaz. Hormon tedavisinin asıl amacı prostat kanserin ilerlemesini yavaşlatmak, hastanın yaşam kalitesini artırmak ve yaşam süresini uzatmaktır.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir