Prostat Kanseri Başlangıcı Nasıldır?

Prostat Kanseri Başlangıcı
İçindekiler

Prostat kanseri başlangıcı nasıldır? Hastalığın belirtileri nelerdir? Prostat bezinin ortasından idrar kanalı geçer. Bu kanala üretra adı verilir. İyi huylu prostat büyümesi, bu kanalın hemen etrafındaki bezlerden başlar. Yani büyüme prostatın ortasından başlar. Prostat kanseri ise, prostat bezinin idrar kanalına yakın olan bu merkezi kısmından uzakta bir bölgeden gelişir.

Prostat Kanseri Başlangıcı Nasıldır?

İyi huylu prostat büyümesi, kendini idrar yapmada görülen değişikliklerle gösterir. idrar yapmada zorluk, sık idrara çıkma, kesik kesik işeme, idrar yaptıktan sonra idrar kesesinin boşalmadığı hissi, idrar yaparken kesilmeler, idrar bitiminde damlamalar, idrar yaparken yanma, idrarın tamamen kesilmesi yani idrar tıkanıklığı prostat büyümesinin en sık görülen belirtileridir.

Prostat büyümesi ile prostat kanseri farklı iki hastalıktır. Bu iki hastalığın nedenleri, ilerleyişi ve tedavisi birbirinden farklıdır. Prostat kanserinde başlangıç noktası idrar kanalının uzağındadır. Bu yüzden ilk zamanlarda idrar şikayetleri çok belirgin değildir. Bu durum hastalığın erken dönemde tespit edilmesini zorlaştırmaktadır. Bu yüzden prostat kanserinin erken dönemlerinde herhangi bir belirti görülmeyebilir. Bu yüzden prostat kanserinin tanısı için tarama yöntemleri kullanılmaktadır.

Tarama yöntemleri dendiğinde, herhangi bir şikayeti olmasa da belli risk gruplarını içeren kişilere uygulanan tanısal yöntemlerdir. Prostat kanseri için iki adet tanısal tarama yöntemi bulunmaktadır; bunlar parmakla makattan muayene ve kan PSA testi. Hastalığın başlangıcının sinsi olmasından ötürü bu iki tarama yöntemi tıbbın elinde ki en önemli tanısal silahlardandır. Tarama yöntemlerini aksatan hastalarda ise kanserin tanısı gecikebilmekte ve bazen hastalığın ilk belirtisi hastalığın uzak organlara sıçramasına bağlı olarak gelişen belirtilerdir. Örneğin hastalığın omurga kemiklerine sıçraması sonucu bel ağrısı, omurga kemiklerinde kırılmalar görülebilir. Akciğere sıçraması sonucu öksürük ya da kanlı balgam görülebilir.

Günümüzde farkındalığın artması, hastalığın daha iyi bilinir hale gelmiş olması, sağlık profesyonellerinin prostat kanserinde ki erken tanının önemini hastalara etkili anlatabilmesi gibi sebeplerden, ötürü ileri evrede saptanan prostat kanseri hastaları, geçmiş dönemlere göre belirgin olarak azalmıştır. Bu durum beraberinde erken evrede saptanan prostat kanseri oranlarının artmasına ve ‘izlem’ yöntemlerinin de tedavide alternatif bir yöntem olarak belirlenmesine neden olmuştur.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir