Prostat hastaları için öneriler var mıdır? Varsa nelerdir? Prostat büyümesi, hastaların yaşam kalitesini düşündüren, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir hastalıktır. Prostat bezinden kaynaklanan hastalıklar kanser, büyüme ve iltihaptır. Bunların her biri farklı hastalık olup, her birinin tedavisi de farklıdır. Prostat büyümesi yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan iyi huylu bir hastalıktır. En önemli belirtileri idrar yapmada zorlanma, sık idrar çıkma ihtiyacı, idrar akım hızında azalmadır.
Prostat Hastaları İçin Öneriler
Prostat hastalarının beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Su vücut için önemli bir sıvıdır. Günlük su tüketimi en az 2 litre olmalıdır. Ancak prostat hastalığında görülen gece idrara çıkma sorununu azaltmak için, günlük sıvı tüketimi gün içine yayılmalıdır. Yatmadan en az 2 saat önce mümkünse su alınmamalıdır.
Prostat hastaları, alkollü ve gazlı içeceklerden uzak durmalıdır. Ayrıca kafein içeren çay ve kahve gibi içecekler de çok tüketilmemelidir.
İdrar kesesini tahriş ederek idrara çıkma ihtiyacını artıran limon, greyfurt, mandalina ve portakal gibi gıdalardan uzak durmakta fayda vardır.
Prostat büyümesi bulunan kişilerde idrar yolu enfeksiyonları sık görülebilir. Bu yüzden bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenmeli ve taze sebze ve meyve tüketilmelidir.
Prostat hastalarının dikkat etmeleri gereken bir başka husus ise kabız kalmaktan kaçınmalarıdır. Çünkü kabızlık ıkınmaya neden olur ve idrar çıkışını zorlaştırır. Kabızlıktan korunmak için lif ve posa açısından zengin tam tahıllı, kepekli, kabuklu besinler ve bulgur pilavı gibi gıdalar alınmalıdır.
Prostat büyümesi olan hastaların vitamin bakımından zengin olan sebze ve meyve tüketimini arttırması gerekir. Özellikle domates ve domates ürünlerinde bulunan likopen adı verilen bir maddenin, prostat sağlığı açısından faydalı olduğu ve prostat kanserini önlediği bilinmektedir. Bu yüzden domates, domates püresi, domates salçası ve ev yapımı ketçap tüketimi artırılmalıdır.
Ayrıca omega 3 yağı da prostat için faydalıdır. Omega 3 açısından zengin olan somon balığı, keten tohumu tüketilmelidir. Yine günlük olarak bir miktar fındık, badem ve ceviz gibi yağlı besinler de prostata faydalıdır.
Kan kolestrol düzeyini yükselten hayvansal yağlar, yağlı gıdalar, şeker, kızartma, kavurma, yağlı süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalıdır.