Prostat büyümesi neden tedavi edilmelidir? Tedavi edilmez ise ne olur? Prostat idrar kesesinin hemen altında bulunur ve ortasından üretra adı verilen idrar kanalı geçer. Üretra idrar kesesi içindeki idrarın dışarıya boşaltılmasını sağlar. Belli bir yaştan sonra hormonal değişikliklerden dolayı, prostatın üretra etrafında bulunun hücrelerinde büyüme meydana gelir. Büyüyen prostat bezi üretra ve idrar kesesine doğru ilerlemeye başlar. Bu duruma prostat büyümesi denir.
Prostat Büyümesi Neden Tedavi Edilmelidir?
Üretraya doğru gelişen büyüme, prostatın içinden geçen idrar kanalı üzerine bası yaparak onu daraltır. Ayrıca idrar kesesi boynuna doğru büyüyen prostat, idrar kesesinden idrar çıkışını zorlaştırır. İdrar kesesindeki idrar bazen tamamen dışarıya atılamaz hale gelir ve kişi idrar yapması mümkün olmaz.
Prostat büyümesinin en önemli belirtilerinden birisi idrar yapmakta zorluktur. Kişi idrarını tam olarak boşaltamaz ve idrar kesesinde artık idrar birikmeye başlar. İdrar kesesi giderek miktarı artan bu artık idrarı dışarı atmak için daha çok çalışmaya başlar. Bir süre sonra idrar kesesi yorgun düşer ve gevşemeye başlar, idrar kesesinde divertikül adı verilen baloncuklar oluşur.
İdrar kesesinin yorgun düşmesi ve içindeki idrarı dışarı atamaması sonucu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, idrar kesesi iltihabı ve idrar kesesi içinde taş oluşumu görülebilir.
Prostat büyümesi tedavi edilmez ise, bir süre sonra böbreklerde de bozulmalar başlar, kan üresi yükselir ve böbrek yetersizliği gelişebilir.