Prostat büyümesi belirtileri, prostatın içinden geçen idrar kanalının büyüyen prostat dokusu tarafından sıkıştırılması sonucu ortaya çıkar. Prostat büyümesi, halk arasında bilinen şekliyle iyi huylu büyüme ve kötü huylu büyüme olarak ikiye ayrılır. Kötü huylu büyüme prostat kanserini ifade eder. İyi huylu prostat büyüme ise kanser olmayan büyümedir.
Prostat, erkeklerde bulunan ve büyüklüğü yaklaşık bir ceviz kadar olan bir salgı bezidir. İdrar kesesinin hemen altında bulunan bu bez, üreme faaliyetlerini düzenleyen çeşitli salgılar üretir. Prostat büyümesi ya da tıp dilindeki adıyla Benign Prostat Hiperplazisi (BPH), halk arasında ise iyi huylu prostat büyümesi olarak bilinir.
50 yaşındaki erkeklerin %25’inde, 80 yaşındaki erkeklerin ise %90’ında prostat büyümesinin görüldüğü yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Ülkemizde ise yaklaşık 3, 3 milyon prostat büyümesi hastasının olduğu tahmin edilmektedir.
Prostat, erkeklik hormonu testosterona duyarlı bir organdır. Erkeklik hormonunun üretilemediği ya da direnç görülen bazı durumlarda prostatın büyümediği görülmüştür.
Buna karşılık prostatın en çok testosteron seviyesinin azaldığı yaşlılık döneminde büyüme göstermesi bu konunun tam olarak aydınlatılamadığının göstergesidir.
İyi huylu prostat büyümenin tıp dilindeki ismi benin prostat hiperplazisidir ve BPH olarak kısaltılır. Prostatın büyüyerek içinden geçen idrar kanalına (üretra) bası yapar ve idrar akımına engel olur.
Böbreklerden süzülen kanın bir kısmı idrar haline gelir. İdrar üreter adı verilen idrar kanallarıyla idrar kesesine taşınır. İdrar burada depolanır ve bir süre sonra işeme yoluyla vücut dışına atılır. Prostat hemen idrar kesesinin altında bulunur ve idrar kanalı prostatın içinden geçer. Prostat büyümesinde, büyüyen prostat idrar yoluna baskı yapar ve bu nedenle idrarın çıkışının zorlaşmasına neden olur.
Prostat büyümesi belirtileri üç guruba ayrılır.
İdrar kesesinin dolumu sırasındaki belirtiler:
- Normalden daha sık idrar yapma ihtiyacı
- Ani idrar yapma ihtiyacı ve bu ihtiyacın ertelenememesi
- İstemsiz idrar kaçırma
- Gece idrar yapma için uyanma
İşeme sırasındaki belirtiler:
- Zayıf akımlı idrar yapma
- Çatallı ve dağınık idrar akımı
- Kesik kesik idrar yapma
- Ikınarak idrar yapma
- İdrar yapmaya başlamadan önce bekleme
- İdrar yapmanın çok uzun sürmesi
İşeme sonrasında görülen belirtiler:
- Mesanenin (idrar torbası) tam boşalmadığı hissi
- İşeme sonrası iç çamaşırına istemsiz idrar kaçırma