Prostatit (Prostat İltihabı)

İçindekiler

Prostatit nedir? Neden olur? Belirtileri nelerdir? Prostat yalnızca erkeklerde bulunan bir salgı bezidir. Erişkin bir erkekte yaklaşık 20 gram civarında bir ağırlığa sahiptir. Görevi meniyi akışkan hale getiren bir madde üretmek ve meni içerisindeki sperm hücrelerin canlılığını sağlamaktır.

Prostatit Nedir?

Prostatit, prostat bezinin iltihaplanması durumudur. Prostat iltihabı olarak da bilinir. Daha çok 50 yaşın altındaki erkeklerde görülür. Yapılan araştırmalara erkeklerin yarısından fazlası hayatlarının bir döneminde prostat iltihabına  yakalanmaktadır.

Prostat iltihabı kısaca 4 kategoriye ayrılır. Bunlar;

  • Akut Bakteriyel Prostatit: Prostat bezinin akut yani hızlı başlangıçlı olarak iltihaplanmasıdır.
  • Kronik Bakteriyel Prostatit: Prostat bezinin kronik, süreğen yani müzmin iltihabıdır. Yineleyen prostat bezi iltihapları mevcuttur.
  • Kronik Pelvik Ağrı Sendromu: Üç aydan daha uzun süren, idrar yollarında ağrı ile beraber idrar yapma ve cinsel fonksiyonlar ile ilgili şikâyetler ile kendini gösteren sendromdur.
  • Semptomsuz İltihaplı Prostatit: Herhangi bir belirti yoktur, ancak yapılan testler sonucunda prostatta iltihap bulgularına rastlanılan prostat iltihabı türüdür.

Prostatit Belirtileri Nelerdir?

Akut bakteriyel prostatitin belirtileri genellikle ani ortaya çıkar ve çok şiddetlidir. Bu hastalar genellikle acil servise başvururlar. En önemli belirtiler; yüksek ateş, üşüme, titreme, idrar yaparken şiddetli yanma ve idrar kesesinin tam olarak boşalmama hissi

Kronik bakteriyel prostatitin belirtiler akut bakteriyel prostatite benzer, ancak yüksek ateş yoktur.  Başlıca belirtiler; idrar yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, geceleri idrara çıkma ihtiyacı, testisler ile makat arasında kalan bölgede ağrı, testislerde yani yumurtalıklarda ağrı, mesanede, bel bölgesinde ve makat etrafında ağrı.

Prostatit Neden Olur?

Prostat iltihabı bazı kişilerde daha sık görülür. Bu kişiler şunlardır;

Genç ya da orta yaşlı erkekler prostatite daha sık yakalanır.

Daha önce prostat iltihabı geçirmiş kişilerde tekrar görülme sıklığı daha fazladır.

İdrar yolu enfeksiyonu olan kişiler

İdrar sondası takılan kişiler

Uzun süre ve sık bisiklet kullananlar

Biniciler

Leğen boşluğu yaralanmaları

HIV / AIDS hastaları

Prostat biyopsisi yapılan kişiler

Prostat İltihabı Tanısı Nasıl Konur?

Prostatitin tanısının konmasında, kişide o şikayetlere neden olabilecek başka bir hastalığın olmadığının ispatlanması önemlidir. Öncelikle hastanın şikayetleri dinlenmeli ve eğer gerekirse prostat muayenesi yapılmalıdır. Eğer akut prostat iltihabı şüphesi varsa prostat muayenesi yapılmamalıdır.

Prostatit tanısında kullanılan testler;

İdrar Tahlili

Mutlaka bir idrar tahlili ve gerekirse idrar kültürü yapılmalıdır. idrar tahlilinde idrarda bakteri, kum, kan, protein ve şeker olup olmadığı kolayca anlaşılır.

Kan Tahlili

Eğer akut prostatit ya da üst idrar yolu enfeksiyonu varsa kanda lökosit hücrelerinde bir artış olur. PSA da prostat ve idrar yolu enfeksiyonlarında yükselebilir.

Prostat Sıvısı Muayenesi

Prostat masajı sırasında penis ucundan damlayan sıvı prostattan gelen sıvıdır. Bu sıvının mikroskop altında incelenmesi prostatit tanısında önemlidir.

Görüntüleme Yöntemleri

Nadiren de olsa bazı durumlarda, prostat ultrasonu, bilgisayarlı tomografi ya da MR istenebilir. Bu sayede prostat içindeki taş, apse, kist ya da kanser gibi oluşumlar tespit edilebilir.

Prostatit Tedavisi Nasıldır?

  • Antibiyotik:Prostat iltihabında bazı antibiyotikler kullanılır. Ancak hasta antibiyotik tedavisinden ilk zamanlarda fayda görse de antibiyotiğin kesilmesiyle birlikte şikâyetler yeniden ortaya çıkabilir.
  • Alfa blokerler: Alfa blokerler adı verilen, prostat ve mesane boynunda bulunan düz kasların gevşemesini sağlayarak işeme işlemini kolaylaştıran ilaçlardır.
  • Prostat masajı: Prostat iltihabı tedavisinde kullanılan çok eski bir yöntemdir. Diğer tedavi yöntemlerinden fayda görmeyen hastaların tedavisinde kullanılabilir.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir