Prostat Muayenesi Nasıl Yapılır? Prostat kanseri, erkeklerde akciğerden sonra en sık görülen kanser türüdür. Hastalık erken evrede tespit edilirse tamamen tedavi edilebilir. Hastalığın anlaşılabilmesi için mutlaka PSA kan testi ve prostatın muayenesi gerekmektedir. Sadece PSA testi ya da sadece prostat muayenesi hastalığın tespiti için yetersiz kalmaktadır.
Prostat Nasıl Muayene Edilir?
Parmakla makattan yapılan muayeneye tıp dilinde rektal tuşe adı verilir. Rektal tuşe basit ancak çok önemli bir muayenedir. Prostat hakkında bilgi verdiği gibi, hemoroid, fissür (makat çatlağı) ve bağırsağın son kısmı olan rektumdaki tümörlerin tespitinde de oldukça önemli bir yere sahiptir. Ancak buna rağmen, birçok erkek sırf parmakla yapılan bu muayene yüzünden üroloğa gitmekten çekinmektedir.
Prostatın muayenesi rektal tuşe ile yapılır. Yani prostat muayenesi parmakla makattan yapılan bir muayenedir. Bu muayeneyi üroloji uzmanı yapar. Üroloji uzmanı üzerinde vazelin ya da kayganlaştırıcı bir jel bulunan işaret parmağını makattan içeri sokar. Makat, kalın bağırsağın son kısmı olan rektumu ve prostat bezini muayene eder. Prostatın büyüklüğünü, kıvamını ve üzerinde kitle olup olmadığını anlamaya çalışır.
Prostat Muayenesi Ne Zaman Yapılır?
Belli bir yaştan sonra erkekler mutlaka her yıl prostat muayenesi için bir üroloji doktoruna gitmelidir. Prostat kanseri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülür. Ülkemizde de yaklaşık olarak her 12 erkekten biri prostat kanserine yakalanmaktadır. Prostat kanserinin başka organlara sıçramadan erken dönemde tanısının konması, prostat kanserine bağlı ölüm oranını ciddi düzeyde düşürmektedir.
Bu yüzden, özellikle ailesinde prostat kanserine yakalanmış olan kişi ya da kişilerin bulunduğu 40 yaş üstü erkekler, her yıl üroloğa muayene olmalı ve PSA testi yaptırmalıdır. Ailesinde prostat kanseri bulunmayan kişiler ise kontrollere 50 yaşında başlamalıdır.
Parmakla Muayenenin Başka Bir Yolu Yok Mu?
Çok önemli bir muayene olmasına rağmen, sırf yapılış şekli nedeniyle rektal tuşe muayenesi birçok erkek tarafından istenmeyebilir. Ancak gerek prostat ağırlığını ölçen ultrasononografi, gerekse PSA testi, prostat muayenesinin yerini tutmaz ve parmakla prostat muayenesi yapılmadığı takdirde prostat kanseri atlama riski hep bulunmaktadır.
Özetle; prostat kanserini araştırmak için PSA kan testi ve parmakla prostat muayenesi yapılmak zorundadır. Bunlardan birinin normal olması, diğerinin yapılması zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Çünkü kişinin kanser olmadığını söyleyebilecek bir PSA değeri yoktur. Bir başka ifadeyle PSA değeri normal bile olsa kişide prostat kanseri olabilir. Bu da parmakla prostat muayenesinde anlaşılabilir. Parmak muayenesinde korkulacak bir şey yoktur, ağrılı bir muayene değildir. 50 yaşın üstündeki her erkek yılda bir defa prostat muayenesi ve PSA testi yaptırmalıdır. Eğer ailede prostat kanseri olan bir kişi varsa, muayenenin 40 yaşında başlamasında fayda vardır.