Prostat Bezinin Kadındaki Karşılığı Hangi Organdır?

Prostat Bezinin Kadındaki Karşılığı
İçindekiler

Prostat bezinin kadındaki karşılığı var mıdır? Varsa bu hangi organdır? Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. İdrar torbasının hemen altında bulunan küçük bir organdır. Prostat bezinin içinden üretra denilen idrar kanalı geçer.

Kadın ve erkeklerde cinsel organlar farklılıklar göstermektedir. Ancak bu organlar her ne kadar anatomik yapı olarak farklılık gösterse de, cinsel uyarılar ve üstlendikleri görevler bakımından bazı benzer yanları da bulunmaktadır.

Penisin Kadındaki Karşılığı Nedir?

Penisin kadındaki karşılığı klitoris adı verilen organdır. Erkeklerde penis, cinsel uyarı sonucu sertleşir. Bunun nedeni, cinsel uyarı ile birlikte penise kan götüren damarların gevşemesi ve buna bağlı olarak, penisin kan ile dolmasıdır. Kadınlarda da benzer şekilde, cinsel uyarıyla, klitorise kan hücumu olur. Bunun sonucunda klitoriste hafif bir büyüme ve kabarma meydana gelir.

Testisin Kadındaki Karşılığı Nedir?

Testislerin kadınlardaki karşılığı ise yumurtalıklar ya da tıp dilindeki adıyla overlerdir. Testislerde, erkeklerde üreme ve cinsellik için gerekli olan erkeklik hormonu (testosteron) üretilir. Kadınlarda ise yumurtalılarda kadınlık hormonu olan östrojen ve prosgesteron hormonu üretilir.  Erkek üreme hücresi olan sperm, testiste üretilir. Kadın üreme hücresi olan ovum (yumurta hücresi) ise overlerde üretilmektedir.

Prostat Bezinin Kadındaki Karşılığı Nedir?

Gelelim makalemizin başlığı olan soruya. Acaba kadınlarda prostat var mıdır? Ya da prostatın kadınlardaki karşılığı nedir? Üretra denen idrar kanalının dış ağzı erkeklerde penis başında bulunur. Kadınlarda ise idrar boşaltma deliği (üretra ağzı), klitorisin hemen altındadır. Kadınlarda idrar kanalı (üretra) mesaneden başlar ve bu çıkış noktasında sonlanır.  Üretra, kadında erkeğe göre daha kısadır.  Uzunluğu yaklaşık olarak 4-5 cm’dir.  Kadın üretrasının kısa olması, vajen ve anüs ile olan yakın ilişkisi nedeniyle, kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülür.  Vajinadaki enfeksiyonlar, idrar çıkış deliğinden mesaneye ulaşarak enfeksiyona  neden olabilir.  Bu durum kendini idrar yaparken yanma, zorlanma gibi şikayetlerle gösterir.

İdrar çıkış deliğinin yanlarında Skene bezleri adı verilen salgı bezleri bulunur. Bunlar Bartholin bezleri ile birlikte salgıladıkları sıvı ile, genital bölgenin ve vajinanın kurumasını önler. Ayrıca cinsel ilişkide vajinanın kayganlaşmasını sağlar. Prostat bezinin kadındaki karşılığı Skene bezleridir.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir