Kastrasyona Dirençli Prostat Kanseri Ne Demek?

Kastrasyona Dirençli Prostat Kanseri Ne Demek?
İçindekiler

Kastrasyona dirençli prostat kanseri, hormona dirençli prostat kanseri olarak da bilinir. Prostat kanser hücreleri büyümek için erkeklik hormonlarına ihtiyaç duyar. Erkeklik hormonu olan testosteron,  testislerde üretilir. Prostat kanserinin büyümesi için testosteron hormonuna ihtiyaç duyması, tedavide kullanılmaktadır.

Kastrasyona Dirençli Prostat Kanseri Nedir?

Kastrasyona dirençli prostat kanseri ya da diğer adıyla hormona dirençli prostat kanseri, prostat kanserinin hormonlardan etkilenmediği dönemdir. Bu durum, prostat kanserinin ileri evresinde, metastaz yaptığı (diğer organlara sıçradığı) dönemde, hastalığın tedavisi sırasında görülür. Prostat kanseri ilk önceleri hormonlara duyarlı iken bir süre sonra artık hormonlara karşı duyarsızlaşır.

Kastarasyon ya da halk arasındaki bilinen adıyla hadımlaştırma, her iki testisin yani erkeklerdeki yumurtalıkların çıkarılması işlemidir. Burada amaç, testislerde üretilen erkeklik hormonu yani testosteron hormonunu yok etmektir.

Metastatik Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri, ilk önceleri prostat dokusu içindedir ve henüz daha prostat dışına çıkmamıştır. Eğer tanı konup tedavi edilmez ise, idrar kesesi, meni kesesi  gibi komşu dokulara, leğen kemiği içerisindeki lenf bezlerine yayılabilir. Daha sonra kana karışarak akciğer ve kemik gibi uzak organlara sıçrar. Hastalığın bu evresine metastatik prostat kanseri denilir. Diğer organ ya da lenf bezlerinde görülen kanserlere metastaz adı verilir. Metastatik prostat kanserinde uygulanacak ilk tedavi hormonal tedavi  yöntemidir.

Hormonal Tedavi Nedir?

Hormonal tedavi,  erkeklik hormonlarının yani androjenlerin üretiminin durdurulması ya da bu hormonların etkisinin engellenmesi işlemidir. Üretimi durdurmak ya testislerin çıkarılması (kastrasyon) ya da bazı hormon ilaçlarıyla testislerde testosteron salgılanmasını önlemek yoluyla olur.

Hormonal tedavi, kanserin büyümesini durdurur. Ancak ne yazık ki bu etki uzun sürmez. Hormonal tedavinin başlamasından yaklaşık 2-3 yıl sonra, kanser hücreleri bu tedaviye karşı direnç geliştirir ve tekrar kanser büyümeye başlar. Hastalığın bu evresine kastrasyona dirençli prostat kanseri denir. Bu evrede kanser hücreleri, hormonal kastrasyon tedavisine artık cevap vermezler. Bu yüzden hastalığa kastrasyona dirençli denmektedir.

Kastrasyona Dirençli Prostat Kanserinin Tanısı Nasıl Konur?

Hastalığın kastrasyona dirençli hale geldiğini söyleyebilmek için, serum testosteron düzeyinin kastrasyon seviyesinde olması, kan PSA (prostat spesifik antijen) düzeyinin tekrar yükselmiş olması veya görüntüleme yöntemleriyle kanserin ya da metastazın büyümüş olması ya da yeni hastalık odaklarının tespit edilmesi gerekir.

Kastrasyona Dirençli Prostat Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Hormona dirençli hale gelmiş prostat kanserinin tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır;

Hasta antiandrojen tedavisi almıyorsa başlanmalı, alıyorsa ilaç değiştirilmeli.

Östrojen tedavisi kalp krizi riski nedeniyle çok fazla önerilmemektedir.

Adrenolitik tedavi, böbrek üstü bezinde üretilen hormonları baskılayan ilaçların kullanılmasıdır.

İmmünoterapi, bir takım ilaçlarla bağışıklık sisteminin güçlendirilmesidir.

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldüren ilaçlarla kanserin tedavi edilmesidir.

Radyoterapi ya da ışın tedavisi, kanser hücrelerinin radyasyon ışını ile öldürülmesidir.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir