Büyümüş prostat nasıl küçültülür? Prostat büyümesi yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Prostat büyümesi, prostat kanseri ile aynı şey değildir. Bu iki hastalık birbirinden tamamen farklıdır. Prostat büyümesi, iyi huylu prostat büyümesi olarak da bilinir. Tıpta ise prostat büyümesine “Benign Prostat Hiperplazisi” ya da kısaca BPH denir. BPH’ın Türkçedeki karşılığı prostat bezinin iyi huylu büyümesidir. BPH, toplumda çok sık görülen bir hastalıktır.
Prostat büyümesi gibi şikayetlere yol açar?
Prostat büyümesinin neden olduğu başlıca şikayetler şunlardır;
Özellikle gece yattıktan sonra sık sık idrara çıkma
Aniden gelen idrar yapma isteği
İdrar yaparken idrarın başlamasında gecikme
İdrar yaparken yanma
İdrar yaptıktan sonra, idrar kesesinin tam olarak boşalmadığını hissi
İdrar bitiminde damlamalar
İşeme sırasında idrar akımının zayıf olması
Büyümüş Prostat Nasıl Küçültülür?
Büyümüş prostatı küçültmek mümkün mü? Prostat büyümesi tedavisinde kullanılan bazı seçenekler bulunmaktadır. Bunlar ilaç tedavisi ve ameliyat olmak üzere başlıca iki gruba ayrılabilir. Eğer hastanın şikayetleri çok fazla değil ve hayat kalitesini çok fazla düşürmüyorsa, başlangıçta, genellikle ilaç tedavisi uygulanır.
Büyümüş Prostat İlaçla Nasıl Küçültülür?
Prostat ilaçlarından bir grubu (Alfa Blokörler olarak bilinen ilaçlar), prostat bezindeki ve mesane boynundaki kasları gevşeterek etkili olur. Xatral ve Flomax bu grupta olan ilaçlardandır. Prostat ve mesane boynundaki düz kasları gevşeyince, idrar daha rahat bir şekilde dışarıya çıkar. Bu grup ilaçlar prostat bezini küçültmez.
Alfa blokörler grubundaki ilaçlarda kendi aralarında farklı alt gruplara ayrılır. Hepsinin de etki mekanizması aynıdır. Etkinlikleri de birbirine yakın olan bu ilaçların yan etkileri (istenmeyen etkiler) birbirinden biraz farklılıklar gösterebilir.
Prostat büyümesinin tedavisinde kullanılan bir başka ilaç grubu ise 5-Alfa Redüktaz İnhibitörleri adı verilen ilaçlardır. 5-Alfa Redüktaz İnhibitörleri etkilerini, erkeklik hormonu olarak da bilinen testosteron hormonunun daha aktif formu olan dihidro testosterona dönüşmesini engelleyerek gösterir. Bu ilaçlar kullanılmaya başlandıktan sonra yaklaşık 6 ay sonra, prostat bezini %50 oranında küçültür. Bu grup ilaçlar prostatı büyük olan (40 gramın üzerinde) hastalarda daha etkili olmaktadır. Bu yüzden prostatı küçük olan hastalarda tercih edilmez. 5-Alfa Redüktaz İnhibitörleri, kullanımına bağlı olarak kan PSA düzeyinde düşüş görülür. PSA düzeyi prostat kanseri taramasında kullanılan önemli testtir. Bu yüzden bu grup ilaç kullanan hastalarda PSA düzeyi iki ile çarpılarak hesaplanmalıdır.
Büyümüş Prostat Ameliyatla Nasıl Küçültülür?
İlaç tedavisine rağmen, bazı prostat hastalarında şikayetler zamanla artar. Bu hastalarda tedavi seçeneği olarak ameliyat uygulanır. Prostat büyümesinin ameliyat ile olan tedavisinde en sık uygulanan ameliyat TUR-P (Transüretral prostat rezeksiyonu) ameliyatıdır. Bu ameliyatta, penis ucundan üretraya (idrar kanalı) ince bir alet ile girilerek prostata ulaşılır. Prostatın idrar kanalına bası yaparak daraltan büyüyen kısımları tıraşlanarak küçük parçalar şeklinde kesilir ve dışarı alınır. TURP ameliyatından sonra hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gönderilir. Prostat büyümesinde kullanılan başka ameliyat yöntemleri de vardır.
Açık prostat ameliyatı, eskiden daha sık uygulanan bir yöntemdi. Teknolojideki gelişmelerle birlikte artık daha az uygulanmaktadır. Ancak bazı durumlarda bazen açık prostat ameliyatı gerekebilir. Açık prostat ameliyatı günümüzde aşağıdaki durumlarda uygulanmaktadır;
Prostatın çok büyük olması (100 gramın üzerindeyse)
İdrar kesesinde büyük bir taşın ya da taşların bulunması
İdrar kesesinde divertikül adı verilen balonlaşmanın olması
HoLEP, ThULEP gibi lazer prostat ameliyatları da prostat tedavisinde kullanılmaktadır.
TURP, açık prostat ameliyatı ve lazer ile uygulanan prostat ameliyatlarının hepsinde amaç, büyüyen prostat dokusunu çıkarmaktır. Prostatın büyüyen dokusu çıkarılır ancak prostat bezi yine yerinde kalır. Bu ameliyatlar prostat şikayetlerini gidermede oldukça başarılıdırlar, ancak bazı yan etkileri vardır. Bu ameliyatların hepsinde, ameliyat sonrası dönemde genellikle retrograd ejekülasyon adı verilen durum görülür. Retrograd ejekülasyon, orgazm sırasında meninin penisten dışarı fırlamaması, bunun yerine mesaneye doğru akmasıdır. Mesaneye giden meni, işeme sırasında idrarla birlikte dışarı atılır.