Trans kadınlar prostat kanseri riski taşır mı sorusunun cevabı merak edilmektedir. Transseksüel, doğduğu biyolojik cinsiyetinden farklı bir cinsel kimlik taşıyan kişilere verilen isimdir. Trans kadın ifadesi transeksüel kadınlar için kullanılan bir ifadedir. Fiziksel açıdan erkek özelliğine sahip, ancak dişil cinsiyet kimliğinde olan kişiler, trans kadın olarak tanımlanmaktadırlar. Prostat kanseri erkeklerde çok sık görülen bir kanser türüdür. Bu durumda trans kadınlar prostat kanseri riski taşır mı, prostat kanserine yakalanır mı sorusu akla gelmektedir.
Trans Kadınlarda Prostat Bulunur Mu?
Erkekten kadına trans bireyler bir takım ameliyatlar geçirir. Bu kişiler hem psikoterapi hem de kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonu tedavisi görür. Östrojen hormonu, vücutta yağlanma yaparak vücut hatlarında yumuşamaya neden olur ve vücuda yuvarlak hatlar verir. Aynı zamanda sesi inceltir ve erkeklik hormonu olan testosteronu baskılar. Östrojen tedavisi ve psikoterapi sonrası gerekli uzman raporu alan trans bireyler vajinoplasti, meme büyütme ve estetik ameliyatlar olabilirler. Tüylenmeyi sona erdirmek için lazer epilasyon da trans kadınlar arasında popüler bir uygulamadır. Trans kadınlarda vajina oluşturmak, trans erkeklerde penis oluşturmaktan daha kolay bir işlemdir. Gerekli resmi işlemler, psikoterapi ve ameliyatların ardından, kişi erkekten kadına trans birey resmi başvurusu yapmak suretiyle pembe nüfus cüzdanı alabilir.
Trans Kadınlar Prostat Riski Taşır Mı?
Trans kadınlarda uygulanan ameliyatlar sırasında prostat bezine dokunulmaz, yani prostat bezi alınmaz. Prostat bezi idrar kesesinin hemen altında bulunan bir bezdir. meni sıvısı üretmek ile görevlidir. Bu bezde bulunan hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile prostat kanseri meydana gelir. Trans kadınlarda prostat bezi yerinde durduğuna göre, bu kişilerin de prostat kanserine yakalanma riski hep vardır. Nitekim, trans kadınlar üzerinde yapılan araştırmalarda, bu kişilerde de prostat kanserinin geliştiği gösterilmiştir. Bu yüzden 50 yaş üzerindeki trans kadınlarda, tıpkı normal erkeklerde olduğu gibi, prostat kanseri açısından periyodik izlemler, yıllık PSA testi ve prostat muayenesi yapılmalıdır.
Prof. Dr. Yusuf İlbey
Üroloji Doktoru-İstanbul