Prostat Kanserinden Korunma Mümkün Mü?

Prostat Kanserinden Korunma
İçindekiler

Prostat kanserinden korunma mümkün mü? Prostat kanserine yakalanmamak için ne yapmalı? merak edilen konulardan biridir. Bu soruların cevabına geçmeden, prostat kanseri ve nedenlerini bilmenizde fayda var diye düşünüyorum.

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat, sadece erkeklerde bulunan bir organdır. Küçük bir organ olan prostatın büyüklüğü yaklaşık olarak bir ceviz kadardır. Vücudumuzda, idrar kesesinin hemen altında yer alır. Ortasından idrar kanalı geçer. Prostat meni sıvısının bir kısmını ürettir. Prostat kanseri, erkeklerde sık görülen kanserlerden biridir. Yine, erkeklerde, kanser nedeniyle meydana gelen ölümlerde, akciğer kanserinden sonra  ikinci sırada bulunur.

Prostat kanseri, prostat  bezindeki hücrelerin bazı nedenlerden dolayı kontrolden çıkması ve anormal bir çoğalması sonucu oluşur. İyi huylu prostat büyümesinden farklı bir hastalıktır. Prostat kanseri, prostat bezinin sadece bir noktasından kaynaklanabileceği gibi, birden çok noktada da gelişebilir.

Genellikle 65 yaşın üstündeki erkeklerde görülür.  Hastalık erken evrede hiçbir belirti vermez. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte, prostat içindeki kanser dokusu büyüyerek prostat içinden geçen idrar kanalına bası yapar. Bunun sonucu olarak idrar yapmada zorlanma, sık idrar çıkma  gibi belirtiler ortaya çıkar. Hastalık kemiklere ya da akciğerlere sıçrarsa kemiklerde ağrı, öksürük gibi şikayetler görülür.

Prostat Kanserinden Korunma Mümkün Mü?

Prostat kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir.  Erkeklik hormonuna bağlı olarak geliştiği düşünülür. Prostat kanseri için bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Prostat kanserinde bugün için kabul edilen en önemli risk faktörü ilerleyen yaştır. Prostat kanseri, 50 yaş üzerinde olan erkeklerde, 50 yaşın altında olan erkeklere göre dört kat daha fazla görülür. Babasında ya da amcasında prostat kanseri olan erkeklerde daha sık görülür. Aşırı yağlı gıdalar ve kırmızı et tüketenlerin hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.  Genetik risk faktörü olarak HCP-1 geni taşıyanlarda hastalığa daha sık yakalanır. Sigara kullanımı, akciğer ve mesane kanseri gibi, prostat kanseri için de çok önemli bir risk faktörüdür.

Prostat Kanserinden Korunma İçin Ne Yapmalı?

Prostat kanserinden korunmanın en kesin yolu testislerin alınmasıdır 😊. Ama bu hayatın gerçekleri ile bağdaşmaz. Hiç bir erkek yumurtalıklarının alınmasını istemez. Prostat kanseri için yaşlanma ve genetik yatkınlık gibi önlenemez durumlar dışında, neler yapabiliriz? Prostat kanseri için önlenebilir risk faktörlerinden uzak durmak ve hastalığın erken tanısı sağlamak yapılabilecek en iyi şeydir. Bunlar;

50 yaşından sonra düzenli olarak bir ürolog doktora gitmeli, prostat muayenesi ve kan PSA testi yaptırmalıdır.

Babasında ya da amcasında prostat kanseri olanlar  kontrollere 40 yaşında başlamalıdır.

İdeal kilo korunmalı, kilo almamalıdır. Obezite prostat kanseri riskini artırmaktadır.

Düzenli olarak spor yapmalıdır.

Mümkün olduğunca hormon ilaçları kullanılmamalıdır.

Aşırı alkol tüketiminden kaçınmalıdır.

Liften zengin gıdalarla beslenmelidir.

Cinsel hayatın düzenli olmasına özen göstermelidir.

Prostat bezini tahriş eden acı, ekşi ve baharatlı gıdalardan uzak durmalıdır.

Soğuk zemine oturmamalıdır.

Kafein içeren çay ve kahve gibi içecekleri çok fazla tüketmemelidir.

Sonuç;

Prostat kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir. Bilinen en güçlü risk faktörü ilerleyen yaştır. İlerleyen yaşla birlikte erkeklik hormonu ile kadınlık hormonu arasındaki hassas dengenin bozulmasına bağlı olarak gelişir. Bu durumda prostat kanserine yakalanmamak için, yaşlanmamak, testislerin alınması ya da bazı ilaçlarla erkeklik hormonu üretimini durdurmak ya da prostat bezini aldırmak gerekir. Ama bunların hiç biri hayatın gerçekleri ile bağdaşmaz. O zaman yapılması gereken, prostat kanserine neden olan risk faktörlerini ortadan kaldırmak ve hastalığın erken tanısı için düzenli doktor muayenesine gitmektir.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir