İltihap, prostatit (prostat İltihabı), prostat bezinin iltihabıdır. Bu hastalıkta gelişen enflamasyon nedeniyle prostat bezi şişer ve ağrılı haldedir. Bu sayfada prostatit ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Prostatit Nedir?
Daha fazla oku...
Prostatit Belirtileri Nelerdir?
Daha fazla oku...
Prostatit ve Cinsellik Arasında Bir İlişki Var Mı?
Daha fazla oku...
Akut Bakteriyel Prostatit Nedir?
Daha fazla oku...
Prostatit Hakkında Sık Sorulan Sorular
Prostat bezinin iltihaplanması durumudur. Prostatit olarak da bilinir. Daha çok 50 yaşın altındaki erkeklerde görülür. Yapılan araştırmalara erkeklerin yarısından fazlası hayatlarının bir döneminde bu hastalığa yakalanmaktadır. Daha detaylı bilgi için tıklayınız.
Prostatitin akut ve kronik olmak üzere iki türü vardır. Bu iki prostatitin belirtileri birbirinden farklıdır. Akut bakteriyel prostatit belirtileri genellikle ani ortaya çıkar ve çok şiddetlidir. Bu hastalar genellikle acil servise başvururlar. En önemli belirtiler; yüksek ateş, üşüme, titreme, idrar yaparken şiddetli yanma ve idrar kesesinin tam olarak boşalmama hissi
Kronik bakteriyel prostatiti olan hastalardaki belirtiler akut bakteriyel prostatite benzer, ancak yüksek ateş yoktur. Başlıca belirtiler; idrar yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, geceleri idrara çıkma ihtiyacı, testisler ile makat arasında kalan bölgede ağrı, testislerde yani yumurtalıklarda ağrı, mesanede, bel bölgesinde ve makat etrafında ağrı.
Bu hastalığın tanısında, kişinin şikayetlerine neden olabilecek başka bir hastalığın olmadığının ispatlanması önemlidir. Öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir. Gerekirse prostat muayenesi ve bazı tahliller istenir. Tanısında kullanılan testler şunlardır;
İdrar Tahlili
Mutlaka bir idrar tahlili ve gerekirse idrar kültürü yapılmalıdır. idrar tahlilinde idrarda bakteri, kum, kan, protein ve şeker olup olmadığı kolayca anlaşılır.
Kan Tahlili
Eğer akut prostatit ya da üst idrar yolu enfeksiyonu varsa kanda lökosit hücrelerinde bir artış olur. PSA da prostat ve idrar yolu enfeksiyonlarında yükselebilir.
Prostat Sıvısı Muayenesi
Prostat masajı sırasında penis ucundan damlayan sıvı prostattan gelen sıvıdır. Bu sıvının mikroskop altında incelenmesi tanısı için önemlidir.
Görüntüleme Yöntemleri
Nadiren de olsa bazı durumlarda, prostat ultrasonu, bilgisayarlı tomografi ya da MR istenebilir. Bu sayede prostat içindeki taş, apse, kist ya da kanser gibi oluşumlar tespit edilebilir.
Prostatın iltihaplanmasıdır. İki tipi bulunur. Birincisi akut prostatit ani gelişen, daha şiddetli seyreden ve daha nadir görülen bir türüdür. En önemli belirtileri yüksek ateş, terleme, titreme, halsizlik, idrarda zorlanma ve idrar yapamamadır. İkincisi kronik prostatit ise sinsi seyreden, daha hafif seyreden ve en sık görülen prostatit formudur. Genç erişkin erkeklerin hastalığıdır.
Kronik prostatit, prostatit sendromu ya da kronik pelvik ağrı sendromu olarak adlandırılmaktadır. Hastalığın toplumdaki görülme sıklığı yaklaşık %10 civarındadır. Daha detaylı bilgi için tıklayınız.
Bulaşıcı bir hastalık değildir. Yani insandan insana bulaşmaz ve cinsel yolla bulaşan bir hastalık da değildir.
Bazı kişilerde daha sık görülür. Bu kişiler şunlardır;
Genç ya da orta yaşlı erkekler prostatite daha sık yakalanır.
Daha önce prostatit geçirmiş kişilerde tekrar görülme sıklığı daha fazladır.
idar yolu enfeksiyonu olan kişiler
İdrar sondası takılan kişiler
Uzun süre ve sık bisiklet kullananlar
Biniciler
Leğen boşluğu yaralanmaları
HIV / AIDS hastaları
Prostat biyopsisi yapılan kişiler
Bel ağrısı, özellikle kronik prostatitin belirtilerinden biridir. Diğer belirtileri arasında; idrar yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, geceleri idrara çıkma ihtiyacı, testisler ile makat arasında kalan bölgede ağrı, testislerde yani yumurtalıklarda ağrı, mesanede ve makat etrafında ağrı.
Prostat spesifik antijen (PSA) prostatta üretilir ve prostat dokusu içerisinde ve menide çok yoğun miktarda bulunur. PSA’ nın az bir miktarı kana karışır. Kanda dolaşan bu PSA’nın büyük bir çoğunluğu proteinlere bağlı halde bulunur. Prostat kanseri ve prostat büyümesinde kandaki seviyesi yükselir. Prostat iltihabı ve diğer idrar yolu enfeksiyonları kan PSA değerini yükseltir.
Tedavisi için öncelikle hangi tür prostatit olduğu anlaşılmalıdır. Prostatit tedavi edilebilir bir hastalıktır. Prostatite neden olan faktörler ortadan kaldırılırsa hastalık tamamen geçer ve tekrarlamaz. Özellikle kronik prostatitin tedavisi biraz daha zordur.
Prostatit tedavi edilse bile, altında yatan nedenler tam olarak ortadan kaldırılmazsa tekrar edebilir. Hastalık zaman zaman alevlenmeler gösterebilir.
Prostat iltihabı olan erkeklerde cinsel isteksizlik, sertleşme bozuklukları ve boşalma ile ilgili sorunlar sık görülür. Sertleşme bozukluğu, boşalma sırasında ağrı (ağrılı ejekülasyon) ve erken boşalma gibi cinsel fonksiyon bozukluğu yaşayan erkeklerde, altta yatan neden prostatit olabilir. Prostat iltihabının tedavi edilmesi ile birlikte, cinsel sorunlarda ortadan kalkar.
Akut bakteriyel prostatit, bakterilerin neden olduğu prostat iltihabıdır. Prostat bezinde görülen bir inflamasyon yani yangıdır. Prostatit, daha çok 50 yaşın altındaki erkeklerde görülür. Akut bakteriyel prostatitin en sık nedeni bağırsak bakterilerdir. Akut bakteriyel prostatite neden olan bakteri çoğunlukla Escherichia coli (E. coli) cinsi bakteridir. Akut bakteriyel prostatit ani olarak ortaya çıkar ve belirtileri çok şiddetlidir. Hastalar genellikle yüksek ateş, üşüme, titreme, idrar yaparken şiddetli yanma ve idrar kesesinin tam olarak boşalmama hissi ile acil servise başvururlar.