Kapalı Prostat (TUR) Ameliyatı Nedir?

penis kanserinin belirtileri
İçindekiler

Kapalı prostat ameliyatı, TUR ameliyatı olarak da bilinen transüretral prostat rezeksiyonu (TURP), iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde kullanılan cerrahi bir işlemdir. Prostat büyümesinde, büyüyen prostat dokusu, prostat içinden geçen idrar kanalını sıkıştırması ve kanalı kapatması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Prostat büyümesi, prostat hastalığı, iyi huylu prostat büyümesi olarak da bilinir. Tıpta, BPH kısaltması iyi huylu prostat büyümesi için kullanılan bir kısaltmadır. Beningn Prostat Hiperlazisi cümlesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşur.

Kapalı Prostat Ameliyatı Nedir?

Kapalı Prostat Ameliyatı
Kapalı Prostat Ameliyatı

Kapalı prostat ameliyatı, TUR prostat ameliyatı ya da TUR ameliyatı olarak da bilinir. TUR, Trans Üretral Rezeksiyon kelimelerinin kısaltmasından oluşur. Türkçesi, idrar kanalından girilerek yapılan ameliyat demektir. TUR ameliyatı, hasta ilaç tedavisinden fayda görmediyse uygulanır.

TUR Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat spinal anestezi (belden aşağı yarım narkoz) ya da genel anestezi (hastanın tamamen uyutulması) altında iken gerçekleştirilir. Ameliyat, penis içindeki idrar kanalından, rezektoskop adı verilen ve yakalaşık bir dolam kalem kalınlığında olan metal bir alet ile girilerek yapılır.  Ameliyatta penis ucundan girilerek prostatın olduğu bölgeye ulaşılır. İdrar kanalına bası yapan büyümüş prostat dokusu, ucundan elektrik akımı geçen halka şeklindeki bir tel vasıtasıyla traşlanarak küçük parçalar şeklinde kesilir.  Ameliyat bittiğinde mesane içine giden bu parçalar özel aletlerle dışarıya alınır.

Kapalı prostat ameliyatında prostatın tamamı alınmaz. Prostatın sadece büyüyen ve idrar kanalını tıkayan kısmı alınır, asıl prostat dokusu (prostatın kabuğu) kalır. Prostatı bir mandalinaya benzetirsek, bu ameliyatta mandalinanın içi yani meyvesi alınır, kabuk kısmı yerinde kalır.

TUR ameliyatı,  prostat büyümesinin cerrahi tedavisinde  ‘’altın standart’’ olarak kabul edilir. TUR prostat ameliyatı bazen prostat kanserinde, tıkanan idrar kanalını açmak amacıyla da kullanılır. TUR ameliyatı üroloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir.

Kapalı Prostat Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

TUR Ameliyat Süresi
TUR Ameliyat Süresi

TUR prostat ameliyatı, prostat bezi çok büyükse uygun değildir. Prostat bezi çok büyükse bu durumda ya açık ya da HoLEP prostat ameliyatı uygulanabilir. Peki prostat kaç gramın üzerinde olursa TUR prostat ameliyatı için uygun değildir? Bu konuda genel görüş, 60-80 gramdan daha büyük prostatın kapalı prostat ameliyatı için uygun olmadığıdır. Ancak cerrahın deneyimi de bu konuda çok önemlidir. TUR prostat ameliyatında deneyimli cerrahlar, daha büyük prostatlar içinde bu yöntemi uygulayabilir. Buradan da anlaşılacağı gibi, kapalı prostat ameliyatının süresi, prostatın büyüklüğüne ve cerrahın deneyimine bağlı olarak değişir. Ortalama ameliyat süresi 45-60 dakika kadardır.

TUR Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

TUR prostat ameliyatı sonrası aşağıdaki hususları bilmekte fayda vardır. Bunlar;

  • Ameliyat sırasında prostat bezinin çıkarıldığı bölgedeki  yaranın iyileşmesi 1,5- 2 ayı bulabilir.
  • Ameliyat sonrası içerideki yara iyileşinceye kadar idrarda kan görülebilir. Burada kast ettiğim, idrar renginin çay ya da et suyu gibi olabileceğidir. Ancak idrar renginin çok kırmızı (parlak kırmızı) olması, yara yerinde bir kanamanın olduğu anlamına gelir. Bu durumda ameliyatı yapan doktora haber vermek gerekir.
  •  Ameliyattan sonra 2 ay boyunca, sert bir zemin oturmamalı, bisiklet, motosiklet, araba kullanmamalı ve ata binmemelidir.  Bu dönemde kalçanın yan tarafı üzerine oturmalıdır. Ya da makat bölgesi boşlukta kalacak şekilde uzun oturulmalıdır.
  • Ameliyat sonrası ilk 2 ayda, kabız kalmamaya dikkat etmelidir. Çünkü ıkınma sonucu, yara yerindeki damar uçları açılarak kanama olabilir.
  • Prostat ameliyatından sonra artık meni eskisi gibi dışarı fışkırmaz. Meni dışarıya değil, içeriye yani mesane içine fışkırır. Bunun normalde sertleşme üzerine olumsuz bir etkisi yoktur. Ama bazı hastalar bunu takıntı yapabilir.
  • Ameliyat sonra 6 hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir.
  • Ameliyat sonrası ilk 1 ay, eğer tıbbi açıdan bir sakınca yoksa günlük olarak yaklaşık 3 litre sıvı tüketilmelidir.
  • Ameliyattan sonra sonda çekildikten itibaren ayakta olmak kaydıyla duş şeklinde banyo yapılabilir.
  • Taburcu olduktan sonra yine eskisi yenilip içilebilir.

Sonuç olarak; kapalı prostat ameliyatı  (TUR prostat ameliyatı), prostat büyümesinin ameliyat ile tedavisinde en sık kullanılan yöntemdir.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir