HoLEP ameliyatı, prostat büyümesinin tedavisinde son zamanlarda giderek artan sıklıkta kullanılmaya başlanan bir tedavi yöntemidir. Prostat büyümesinde kullanılan ameliyat yöntemleri açık ameliyat ve kapalı ameliyat olmak üzere iki guruba ayrılır.
TUR, Plazmakinetik ve Greenlight gibi kapalı yöntemler ile yapılan ameliyatlarda, bazen adenom adı verilen büyüyen prostat dokusunun tam olarak çıkarılamaması nedeniyle, ameliyat sonrası dönemde hasta idrarını rahat bir şekilde yapamayabilir. Kalan prostat (adenom) dokusu, daha sonra zaman içinde büyüyerek tekrar şikayetlere neden olabilir.
HoLEP Ameliyatı Nasıl Yapılır?
HOLEP ameliyatı da TUR ameliyatı gibi yine hastanın idrar kanalından girilerek yani kapalı olarak uygulanır. HoLEP, ingilizce Holmium Laser Enucleation of Prostate kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Prostatın Laser ile enükle edilerek çıkarılması anlamına gelir. lazer ile, büyümüş olan prostat dokusu prostatın kabuğundan bir bütün olarak yani parçalamadan ayrılarak mesane içine gönderilir. Daha sonra mesane içine gönderilen bu parça, özel bir aletle kıyma gibi parçalanarak dışarıya alınır. Prostattan ayrılıp idrar kesesine gönderilen prostat dokusu “Morsellatör” adı verilen özel bir aletle rendelenerek çıkarılır. Çıkarılan bu prostat dokusu patolojik muayene için tahlile gönderilerek prostat kanseri olup olmadığı araştırılır.
Adenom dokusu bir bütün olarak tamamen çıkarıldığı yani hastada geride hiç adenom dokusu kalmadığı için, sonradan tekrar büyüme olmaz. İşlem sırasında lazer ile kanayan damarlar daha iyi kontrol edildiği için kanama çok fazla olmaz. .
HoLEP Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
HoLEP ameliyatı, 30 gramın üzerindeki bütün prostatlarda uygulanabilir. Özellikle 80 gramın üzerindeki prostatlarda, diğer tekniklere göre daha üstün olduğu gösterilmiştir.
Lazer ile kanamalar daha iyi kontrol edildiği için kanama daha az olur. Bu yüzden kan sulandırıcı kullanan hastalarda da ilaçlar ayarlanarak işlem yapılabilir.
Diğer kapalı yöntemlerde büyüyen prostat dokusu, yonga şeklinde küçük parçalar şeklinde çıkarıldığı için işlem büyük prostatlarda uzar. HoLEP ameliyatında ise büyüyen doku bütün olarak çıkarılır ve daha sonra hızlı bir şekilde parçalanır. Bu yüzden her büyüklükteki prostatta HoLEP ameliyatı yapılabilir.
Hastanın ameliyat sonrası hemen ertesi gün taburcu olabilmesi ve daha sonra tekrarlama ihtimalinin olmaması gibi avantajları da vardır.
HoLEP Ameliyatında Kanama Olur Mu?
Bu ameliyat tekniğinde, prostat dokusu kesilirken ciddi bir kanama olmaz. Büyüyen prostat dokusunu besleyen damarlar, lazer enerjisi ile mühürlenerek durdurulur. Bu nedenle HoLEP ameliyatında çok fazla kanama olmaz.
HoLEP Ameliyatından Sonra İdrar Sondası Kaç Gün Kalır?
İdrar sondası genellikle ameliyattan sonra 2. gün çıkarılır. Sondası çıkarılan hasta, bir kaç kez idrarını yaptıktan sonra taburcu edilir. Eğer hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa, prostatın büyüklüğü çok fazla ise, sonda 1 gün daha fazla tutulabilir.
HoLEP Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma Olur Mu?
Prostat büyümesi ameliyatında, prostat kanseri ameliyatında olduğu gibi prostat bezi tamamen çıkarılmaz. Sadece prostat bezi içindeki ademom adı verilen doku çıkarılır. Ameliyat sonrası kalıcı bir idrar kaçırma olmaz. Ameliyat yerindeki dokuların iyileşmesi ile idrar kontrolü daha iyi hale gelir.
HoLEP Ameliyatından Sonra Sertleşme Sorunu Olur Mu?
Prostat büyümesi ameliyatında, prostat bezi tamamen alınmaz, sadece prostatın büyüyen kısmı alınır. Penis sertleşmesini sağlayan sinirler, prostat bezinin yan taraflarından ve üzerinden elektrik kabloları gibi geçerek penise ulaşır. Yani sertleşmeyi sağlayan sinirler prostatın dışında seyreder. Bu yüzden HoLEP ya da TUR prostat gibi diğer kapalı prostat ameliyatları sonrası hastalarda sertleşme sorunu görülmez.