Prostat Nedir?

Prostat nedir? Nerede bulunur ve ne işe yarar? Prostat ya da prostat bezi, sadece erkeklerde bulunan bir salgı bezidir. Tükürük bezi, gözyaşı bezi gibi prostat da bir salgı bezidir. Erişkin bir erkekte yaklaşık bir ceviz büyüklüğünde olan prostat 20 gram civarında bir ağırlığa sahiptir.

Prostat Nedir?

Yukarıda da bahsettiğim gibi prostat sadece erkeklerde bulunan bir organdır. Küçük bir organ olan prostat erkek sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Prostatın içinden üretra adı verilen işeme kanalı geçer. Yaşlanmayla birlikte erkeklerin bir çoğunda prostat hacim olarak büyüme gösterir. Prostat büyüyerek normal boyutlarının üzerine çıktığında, her erkekte aynı durum ortaya çıkmaz. Bazı kişilerde prostat içinden geçen idrar kanalına doğru büyür. Bazı erkeklerde ise prostat idrar torbasının içine doğru büyür. İkinci tür büyümelerde yapılan muayene ya da ultrason gibi görüntüleme yöntemlerinde prostat çok büyümüş olarak görünse bile, kişide ciddi şikayetler oluşabilir. Prostatın içeri doğru genişlediği durumlarda ise prostat çok büyük olmamasına rağmen hastada çok ciddi işeme şikayetleri görülebilir.

Prostat Nedir? Nerede Bulunur?

Bir çok kişi prostatın nerede bulunduğunu bilmeye bilir. Vücutta prostat mesanenin yani idrar torbasının hemen altında, rektumun adı verilen kalın bağırsağın son bölümünün hemen önünde bulunur. Prostatın içinden idrar torbasındaki idrarın dışarıya taşınmasını sağlayan üretra denilen dış idrar kanalı geçer.

Prostat Ne İşe Yarar?

Prostat, meni (semen, sperm, er suyu) olarak adlandırılan sıvının büyük bir kısmını oluşturur. Ayrıca sperm içinde bulunan sperm hücrelerine canlılık ve hareketlilik kazandıran bazı maddeleri üretir. Bu yüzden prostat salgısında bozukluk olduğunda, sperm hareketlerinde anormallikler meydana gelir ve bu durum kısırlığa neden olabilir. Ejekülasyon yani boşalma sırasında prostat mesane boynunu kapatarak meninin penisten dışa doğru fışkırmasını sağlar. Bu yüzden prostat ameliyatı olan kişilerde meni artık eskiden olduğu gibi dışarı değil, mesane içine doğru fışkırır.

Prostat Hastalıkları Nelerdir?

Prostat nedir? Görevleri nelerdir? gibi konularda bilgi sahibi olduktan sonra prostatın hastalıklarını da öğrenelim. Prostatın en sık görülen hastalıkları prostat büyümesi, prostat kanseri ve prostat iltihabı yani prostatittir.

Comments (0)
Add Comment