Prostat Hastaları Nasıl Beslenmeli?

İçindekiler

Prostat hastaları nasıl beslenmeli? Ne tür gıdalar almalı, hangi gıdalardan uzak durmalı? gibi sorular sıkça sorulmaktadır. Bu sorunun cevabına geçmeden önce, prostat hastalıklarının neler olduğunu bilmemizde fayda var.  Prostat hastalıkları dendiğinde, prostat bezinden köken alan hastalıklar anlaşılır.  Prostat büyümesi, prostat kanseri ve prostatit, en sık görülen prostat hastalıklarıdır. Bunlar dışında prostat taşı, prostat apsesi gibi hastalıklar da vardır, ancak bunlar daha nadir görülür.

Prostat Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Prostat Büyümesi Olan Hastalar Nasıl Beslenmeli?

Prostat büyümesi, özellikle 50 yaş üzerindeki erkeklerde yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Olayın özü, prostatın büyümesi sonucu, ortasından geçen idrar kanalına bası yapması ve onu sıkıştırmasıdır. İdrar kanalı sıkışınca, içinden idrar rahatça geçemez, idrar yapmada zorluk hatta tamamen tıkanma olur.

Prostat büyümesi olan kişilerin beslenmelerinde şu hususlara dikkat etmeleri gerekir;

Karabiber ve köri gibi baharatlardan kaçınmalı

Acı biberden uzak durmalı

Limon, limon tuzu, sirke gibi ekşi gıdalar almamalı

Aşırı çay ve kahveden sakınmalı

Kola, maden suyu ve soda gibi asitli içeceklerden kaçınmalı.

Kabak çekirdeğinin, prostat büyümesi başta olmak üzere, diğer prostat hastalıkları için de faydalı olduğu bilinmektedir. Kabak çekirdeğindeki yağ, hormonların prostat hücrelerinin büyümesini tetiklemesine engel olur. Ayrıca kabak çekirdeğinde bulunan karotenoid adlı bir maddenin,  iyi huylu prostat büyümesine engel olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Prostat Kanseri Olan Hastalar Nasıl Beslenmeli?

Prostat kanseri, erkeklerde akciğer kanseri ile birlikte en sık görülen kanser türlerindendir. Kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak yaşlanma en önemli risk faktörüdür. Ayrıca genetik yapı ve beslenme alışkanlığı da prostat kanseri gelişiminde etkilidir. Prostat kanseri riskini azaltmak için aşağıdaki gıdaları almakta fayda var;

Domates

domates
domates

Domates içerisinde likopen adlı bir madde vardır. Likopen antioksidan özelliktedir. Güçlü bir antioksidandır ve vücut tarafından üretilmeyip çeşitli besinlerle vücuda alınır. Yapılan araştırmalarda, domates ve domates ürünlerinin bolca tüketilmesinin prostat kanseri gelişme riskini %35 oranında azalttığı ve daha saldırgan (agresif) prostat kanseri gelişme riskini  %53 oranında düşürdüğü gözlenmiştir.

Zerdeçal

zerdeçal
zerdeçal

Zerdeçal da antioksidan bir maddedir. İltihap, soğuk algınlığı ve astım hastalığına iyi gelmektedir. Zerdeçalın, prostat kanserini ve diğer kanser türlerini önleyici özelliği de yapılan araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Prostat kanseri gelişimini engellediği ve aynı zamanda kanserin büyümesini de azaltabildiği görülmüştür. Zerdeçal, prostat kanserinin kemiklere sıçramasını da önleyici bir özelliğe sahiptir.

Somon

somon
somon

Somonda bol miktarda omega-3 yağ asitleri bulunmaktadır.  Omega-3 yağ asitleri, hem prostat kanser gelişimini önlemede, hem de mevcut prostat kanserinin büyümesini ve ilerlemesini yavaşlatmada etkilidir. Haftada en az 1 somon balığı yemenin, prostat kanser gelişim riskini azalttığı belirtilmektedir.

Nar

nar
nar

Na, antioksidanlar açısından zengin bir besindir. Prostat sağlığı açısından faydalıdır. Yapılan araştırmalarda, narın prostat kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlattığı görülmüştür. Yine çalışmalarda, narın prostat kanseri hücrelerinde apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü hızlandırdığı da gözlenmiştir. Ayrıca, nar içinde bulunan ellagitannin adındaki bir madde,  prostat kanser hücrelerini besleyen yeni damar oluşumunu (anjiogenezis) durdurmaktadır.

Yeşil Çay

yeşil çay
yeşil çay

Yeşil çay bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Prostat kanseri ve diğer kanser türlerinin oluşumunu engelleyen  güçlü bir antioksidandır. Yeşil çayda bulunan polifenol adlı madde, PSA miktarını önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay içen erkeklerin prostat kanserine daha az yakalandıkları bildirilmektedir.  Yeşil çay, prostat kanseri oluşumunu tetikleyen bazı enzimleri baskılar ve apopitozis denilen programlı hücre ölümünü hızlandırarak kanser hücrelerinin ölümüne neden olur.

Kabak Çekirdeği

Kabak Çekirdeği
Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği içinde bulunan yağ,  prostat hücrelerinin çoğalmasını tetikleyen hormonları baskılar. Kabak çekirdeğinde ayrıca çinko, karotenoid ve omega-3 yağ asitleri bulunur.  Kabak çekirdeğinde bulunan çinkonun, prostat kanseri gelişimine karşı koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir.

Prostatit Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Prostat iltihabı ya da tıp dilindeki adıyla prostatit, genellikle genç erkeklerde görülür. Prostatit hastalığı erken dönemde eğer tedavi edilmezse kronikleşebilir.  Prostatit, sık idrara gitme, idrar tazyikinde azalma, makat bölgesinde ağrı, boşalma sırasında ağrı, gece idrara kalkma  gibi belirtiler görülür.

Prostat iltihabı olan hastalar da prostat büyümesinde olduğu gibi alkollü içecekler, baharatlı, acı, ekşi, asitli gıdalardan kaçınmalıdır.

Ayrıca soğukta kalma,  ayakları üşütme, denize girip ıslak mayoyla oturma, klima ya da rüzgarda kalma gibi durumlar da şikayetlerin artmasına neden olur.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir Yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir